Čtvrtek, 28. března 2024

Lepší recyklace, snadnější třídění? Bursík představí nový zákon o odpadech

Lepší recyklace, snadnější třídění? Bursík představí nový zákon o odpadech

Ministr životního prostředí dnes představí nový zákon o odpadech. Podle Hnutí DUHA by mezi ně měl zahrnout hlavně konkrétní opatření, která domácnostem usnadní třídění odpadu a rozhýbou recyklaci.

Ekologická organizace navrhla a více než tři roky prosazuje balíček změn v zákoně:

• Pravidlo po vzoru Slovenska a Rakouska, podle kterého každé město či obec musí lidem umožnit, aby zde našli kontejnery na hlavní druhy tříděného odpadu – včetně zelených odpadků z kuchyní a zahrad.

• Zvýšení poplatků za skládkování odpadu a uzavření díry v zákoně, podle které se platby nevztahují na spalování. Vybrané peníze z vyšších poplatků by měly jít na projekty měst a obcí, které domácnostem usnadní třídění odpadu.

• Recyklační slevu – obce, které hodně recyklují, by měly mít menší sazbu poplatků za skládkování. Opatření bude motivovat radnice, aby dále usnadnily třídění.

Změny v zákoně, které ekologická organizace prosazuje, by pomohly, aby třídit odpad bylo postupně stejně snadné jako jej sypat do popelnice. Pomohou také nastartovat domácí recyklační průmysl, a překonat tak menší poptávku po druhotných surovinách během ekonomické krize.

Martin Bursík už loni anoncoval, že hlavní návrhy Hnutí DUHA do připravovaného zákona zahrne. V korespondenčních lístcích a emailech ministrovi je podpořilo přes 6000 lidí.

Popelnice stojí před každým domem, ale k barevným kontejnerům na tříděný odpad to průměrná domácnost má skoro 140 metrů daleko. Odpady z kuchyní a zahrad, které tvoří nejtěžší část odpadů, lze třídit jen v několika málo městech a obcích. Proto míra recyklace odpadků u nás činí pouhých 20 % – zatímco v sousedním Německu už překročili padesátiprocentní hranici.

Informační list s hlavními čísly a údaji o komunálních odpadech: www.hnutiduha.cz/publikace/komunalni_odpady.pdf

Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl:
„Dobře připravený nový zákon by pomohl zvýšit recyklaci na úroveň úspěšných evropských států.  Především musí zajistit, aby třídit odpad bylo nejen správné, ale také snadné – stejně snadné jako jej sypat do popelnice. Pouze tak recyklace stoupne na úroveň úspěšných evropských států. Zatímco popelnice stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděný odpad to dnes často máme stovky metrů daleko. Kuchyňské a zahradní odpady, které zabírají největší část popelnic, většinou vůbec třídit nemůžeme. Hlavní body, které do nového zákona navrhujeme, usnadní třídění a recyklace se díky nim také více vyplatí.“


Kontakt:  
Ivo Kropáček, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů