Středa, 24. dubna 2024

Bursík: ČR navrhne zařadit recyklované výrobky do nižší sazby DPH

Bursík: ČR navrhne zařadit recyklované výrobky do nižší sazby DPH

Praha - Česká republika navrhne na evropské úrovni, aby byly výrobky z recyklovaných materiálů zařazeny do nižší sazby DPH. Návrh obsahuje balíček opatření, který chce vicepremiér Martin Bursík (SZ) projednat v pondělí na radě ministrů životního prostředí EU, kterou z pozice předsednické země povede. Daňová změna by měla být také náplní jednání ekonomických ministrů, podle Bursíka s ní jeho vládní kolega, ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), počítá.

Hospodářská krize se podle Bursíka do nakládání s odpady promítla hlavně v ostrovních státech. Největší problémy mají s odbytem směsných plastů, těžší je také udat směsný papír. "Naopak problémy nejsou s čistými druhotnými surovinami -- vytříděnými PET lahvemi, kartonovým papírem a podobně," řekl dnes Bursík novinářům.

Podle Bursíka je nízký zájem o druhotné suroviny zaviněn poklesem cen ropy a je jen přechodný. Kromě ostrovních států, jako je Irsko, je podle něj možné situaci přečkat a tříděné odpady skladovat. Státy s malými skladovacími kapacitami by podle něj mohly v nejzazším případě tříděný odpad využít energeticky, tedy spálit v zařízeních, která produkují elektřinu a teplo.

Evropa by podle Bursíka měla být ve zpracování odpadů soběstačná, což znamená, že by se neměla spoléhat na vývoz do asijských zemí.

Český vládní protikrizový balíček obsahuje mimo jiné úkol ministerstvu dopravy zvýhodňovat při stavbách protihlukových stěn u silnic recyklované materiály. "Podle studie, kterou jsme nechali vypracovat, to je i levnější," uvedl s tím, že pokud budou směsné plasty na protihlukové stěny používány, Česko s jejich tříděním nebude mít problém. Pomoci by v době hospodářské krize mohlo také čerpání peněz z evropských fondů na projekty recyklace. Zatím na ně ministerstvo rozdělilo 3,5 miliardy korun, celkově je na hospodaření s odpady v programu vyčleněno 13,7 miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů