Pátek, 29. března 2024

Česku hrozí vysoké sankce kvůli odpadu

Česku hrozí vysoké sankce kvůli odpadu
Česko do roku 2010 údajně nesplní požadavky EU na skladování odpadu. Uvedla to členka představenstva Sdružení provozovatelů technologií pro ekologické využívání odpadů (STEO) Jiřina Vyštejnová. V roce 2010 by mělo Česko snížit množství ukládaných odpadů na skládku o čtvrtinu ve srovnání s rokem 1995. Podle ředitele pražského zařízení na energetické využití odpadů, Aleše Bláhy, hrozí Česku za nesplnění tohoto opatření miliardové sankce.

"Česká republika nesplní své závazky v roce 2010 a pravděpodobně ani v roce 2013," řekl předseda komise Rady asociace krajů ČR pro životní prostředí a zemědělství Miroslav Novák. Do roku 2013 by množství ukládaných odpadů na skládku mělo klesnout na polovinu a v roce 2020 na 35 procent základu roku 1995.

Také podle ministerstva životního prostředí existuje reálné riziko, že Česko stanovené kvóty nesplní. "Právě proto je klíčové, aby nový zákon o odpadech co nejrychleji prošel legislativním procesem tak, jak ho ministerstvo navrhlo, tedy s nástroji na lepší třídění bioodpadu, například povinností obcí zajistit občanům možnost třídit bioodpad," řekl mluvčí úřadu Jakub Kašpar.

Bioodpad tvoří až polovinu komunálního odpadu.

Podle STEO by Česko mělo odpad více energeticky využívat, tedy spalovat. "Výhřevnost komunálního odpadu dosahuje úrovně hnědého uhlí," uvedla Vyštejnová. Spalování odpadu ale často naráží na odpor ekologů a podle Vyštejnové je problémem i to, že na něj nelze využít dotace z rozpočtu ani z EU.

V roce 2007 bylo na tuzemské skládky uloženo 83 procent komunálního odpadu v objemu 2,5 milionu tun. Na jednoho obyvatele tak připadalo 250 kilogramů skládkovaného odpadu za rok. Podíl skládkovaného komunálního odpadu přitom roste, v roce 2003 to bylo 72 procent.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů