Středa, 24. dubna 2024

Mostecké technické služby prodají podíl v Mosteckých odpadech

Mostecké technické služby prodají podíl v Mosteckých odpadech

Most - Technické služby města Mostu, stoprocentní firma města, prodají 51 procent akcií ve společnosti Mostecké odpady. Rozhodli o tom radní v působnosti valné hromady technických služeb. Akcie odkoupí druhý spoluvlastník Mosteckých odpadů, firma P.B.O. Je to jeden z kroků k vypořádání vzájemných vztahů, řekla ČTK náměstkyně primátora Hana Jeníčková.

Mostecké odpady, které vyvážely komunální odpad v Mostě, se dostaly do sporu s technickými službami, jež tuto službu převzaly. "Podíl technické služby prodají za 510 000 korun, od firmy Mostecké odpady odkoupí naopak za asi 3,6 milionu korun nádoby na odpad. Je to řešení, na němž se obě strany dohodly. Ceny byly stanoveny na základě znaleckých posudků. Spor tím spěje ke konci," uvedla Jeníčková.

Svoz odpadu v Mostě po krátkodobém kolapsu začátkem roku nyní funguje bez problémů.

Společnost Mostecké odpady komunální odpad ve městě přestala vyvážet 1. ledna. Důvodem byly podle člena dozorčí rady firmy Pavla Baráka neproplacené faktury za tři měsíce ve výši 7,5 milionu korun. Firma podala u soudu návrh na předběžné opatření a odvezla 850 z celkem 1700 svých popelnic. Technické služby poté odvoz odpadu převzaly, chybějící nádoby postupně doplňují.

Vedení obou firem se později dohodla na mimosoudním vyrovnání.

Technické služby si pronajaly na svoz odpadu tři popelářské vozy od německé firmy Faun a uzavřely smlouvu na dodávku pěti nových vozů s tuzemskou firmou z Rakovníka. "Tři vozy jsou svozové, jeden na bioodpad a jeden s hydraulickou rukou na odvoz kontejnerů se sklem. Jsou poháněny na stlačený zemní plyn, postavíme proto čerpací stanici, která v Mostě chybí. Bude veřejná," řekl ČTK už dříve ředitel technických služeb Jan Dobiáš.

Mostecké odpady založily v polovině roku 2002 Technické služby města Mostu, které jsou stoprocentní dceřinou firmou města, a litvínovská firma P.B.O. Ta kontrolovala ve firmě 49 procent akcií.

Lidé v Mostě za svoz a likvidaci komunálního odpadu od července 2007 neplatí. Zrušením poplatků plní Sdružení Mostečané Mostu své předvolební sliby. Jeho kandidáti dostali v komunálních volbách na podzim 2006 nejvíce hlasů. Sdružení vytvořilo koalici s KSČM.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů