Čtvrtek, 28. března 2024

Razie kvůli pálení zakázaného odpadu v Římě

Razie kvůli pálení zakázaného odpadu v Římě

Věčný problém nejen Věčného města – do spalovny šly i pneumatiky a eternit. První zatčení za nelegální obchod se smetím

Řím, Praha - Pneumatiky, matrace, kovy i eternit, to všechno hořelo Římanům pod nosem ve spalovnách v Colleferru u bran italského hlavního města.

Italská policie za to včera zatkla třináct lidí z několika různých oblastí Itálie a zavřela i obě spalovny. Zatýkalo se v Římě, Neapoli, Livornu, v Bari a dalších městech.

Obvinění zní: spoluúčast na nekalém obchodování s odpadky a podvody vůči státu. S pouty na rukou skončilo i vedení společnosti, která spalovnu řídí. Jak se zdá, odpadky pocházely z Lazia (kraje kolem Říma) a z jihu, z Kampánie.

Itálii odpadky „proslavily“ loni, kdy krize s jejich likvidací dospěla do té míry, že třeba Neapol se topila ve smetí. I proto premiér Silvio Berlusconi vloni hned po vyhraných volbách svolal první zasedání vlády na jih Itálie s tím, že problém s odpadky vyřeší. Peníze totiž v minulosti do těchto regionů vláda poslala, ale skončily v rukou mafie a spalovny ani skládky se za ně nevybudovaly. Kupící se hory smetí ničily vše kolem a trávily spodní vody. Dokonce u výrobce mozzarelly, tradičního sýru z buvolího mléka, se našly v sýru dioxiny. Dostal zákaz vývozu do EU.

O tom, jak hospodaří mafie s odpadky, vypověděl Roberto Saviano ve své knize Gomora, podle které vznikl i film. Princip je jednoduchý a funguje určitě ve vícero zemích na světě. Obchodník s odpady si koupí vhodný pozemek, na který je odveze a zasype nebo jinak zahladí místo drahé likvidace podle pravidel. Za tu však dostane zaplaceno.

Saviano popisoval, jak na jihu Itálie končily toxické odpady z jiných evropských zemí. Od té doby se skrývá mimo Itálii. Nynější případ spaloven u Říma je další ukázkou toho, jak falešné obchody fungují.

„Jak je vidět, ekomafie pracují i v Laziu,“ prohlásil Lorenzo Parlati, šéf neziskového ekologického sdružení Legambiente Lazio. „Tím se vysvětluje divný kouř, na který si několikrát obyvatelé stěžovali,“ podotkl pro agenturu Asca.

„Ke znečištění odpadu dojde snadno. Stačí autobaterie nebo nerecyklovatelné plasty,“ říká římský epidemiolog Carlo Perucci pro deník l’Unita. „Kouř a zplodiny z takového odpadu obsahují těžké kovy jako kadmium, rtuť, olovo nebo dioxiny. To jsou látky, které mohou způsobit různé nádory,“ uvedl.

Vyšetřování začalo oznámením bývalého zaměstnance spalovny, který nechal rozebrat vzorek ze spáleného odpadu. Výsledek byl omračující. Vzorek měl mimořádně vysoký podíl kyseliny chlorovodíkové a jedovatého oxidu siřičitého.

Podle obžaloby obvinění překračovali snad všechny zákony, aby zabránili odhalení. Zaměstnance, kteří měli v úmyslu něco nahlásit, trestali na platu nebo propustili.

Obviněni jsou technický ředitel a šéf správy odpadků spaloven, prokurista a vedoucí sběru odpadků jedné římské firmy, společníci a vedení zprostředkovatelské společnosti ničení odpadu a vývoje softwaru a také chemici z laboratoře, kteří falšovali výsledky.

Spalovny v Colleferru se rozjely v roce 2000 pod správou konsorcia 48 okresů. Přišly finanční potíže, provoz skončil v minusu sto milionů eur (na tři miliardy korun).

Autor:
KATEŘINA KOUBOVÁ

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů