Čtvrtek, 28. března 2024

Kompostárna přijme jen odpad ze zeleně

Kompostárna přijme jen odpad ze zeleně

Slavkov u Brna – Historicky první městská kompostárna na Vyškovsku zahájí už brzy svůj provoz. Slavkované už se nebudou muset trápit tím, kde likvidovat biologický odpad.

Zařízení sloužící k likvidaci biologického odpadu, které bude k dispozici nejen slavkovským technickým službám, ale také všem obyvatelům města majícím zahrádky. To je ve Slavkově u Brna několik let plánovaná kompostárna, jejíž uvedení do provozu je na spadnutí.

„Slavnostní otevření máme naplánované na 24. dubna. V podstatě už je všechno hotové. Pouze zbývá zkolaudovat kompostárnu a také je potřeba, aby kraj schválil její provozní řád,“ informoval ředitel Technických služeb města Slavkova u Brna Radoslav Lánský.

Zprovozněním zařízení Slavkovanům odpadnou starosti, jak naložit se zahradním odpadem. „Přijímat budeme biologický odpad pouze ze zeleně, ne třeba zbytky jídel nebo kosti,“ podotkl Lánský.

Pokud by ale chtěli do kompostárny zavézt například shrabané listí nebo posekanou trávu třeba lidé z Vážan nad Litavou, Křenovic, Šaratic či jiné obce ve slavkovském správním obvodu, budou mít smůlu. „Půjde o zařízení, které může ročně přijmout devět set padesát tun, tedy malá kompostárna. Určená bude jen pro technické služby a obyvatele města Slavkova,“ informoval Lánský.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů