Pátek, 19. dubna 2024

ČIŽP uložila pokutu 4,5 milionu za ukládání odpadu v Bubovicích

ČIŽP uložila pokutu 4,5 milionu za ukládání odpadu v Bubovicích

Bubovice (Berounsko) - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 4,5 milionu korun podnikateli, který bez povolení ukládal odpady v obci Bubovice na Berounsku. Za několik let tam navozil tisíce tun materiálu. Kromě zeminy a stavebního a biologicky rozložitelného odpadu byly v navážce i obaly se zbytky nebezpečných látek, sdělila dnes ČTK mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Podnikatel podle ní ohrozil památný strom, zasypal sloupy elektrického vedení, čímž ohrozil obyvatele, a vyloučena není ani možnost dalšího negativního dopadu na okolí, například na kvalitu vody ve studních v obci. "Pod návozem se nachází jímka obsahující látky škodlivé vodám a její stav nelze v současné době kontrolovat," dodala mluvčí.

Na protizákonné nakládání s odpadem byl muž údajně opakovaně upozorňován jak ze strany inspekce, tak starostky obce, přesto v činnosti dále pokračoval. Proti pokutě se odvolal k ministerstvu životního prostředí, které však rozhodnutí inspekce potvrdilo. ČIŽP nyní usiluje o to, aby odpady z obce zmizely.

Případy neoprávněných navážek různorodého materiálu se podle inspekce v Česku v posledních letech objevují ve zvýšené míře. Jednou z příčin je intenzivní stavební činnost a skutečnost, že nabídka stavebního odpadu i zemin vysoce převyšuje poptávku po jejich využití. "Nelegální nakládání s tímto materiálem je pro stavebníky z tohoto pohledu lákavé, mohou ušetřit desítky milionů korun, které by museli zaplatit za dopravu a uložení odpadu na skládku," upozornila ředitelka ČIŽP Eva Tylová. Je podle ní proto nutné, aby investoři stavebním úřadům ještě před zahájením stavby dokládali, jak hodlají se stavebním a demoličním odpadem a s výkopovou zeminou naložit, a aby veřejné orgány tuto problematiku důsledně kontrolovaly.

Navážky mohou obsahovat i nebezpečný materiál, například ropné látky a těžké kovy, které kontaminují povrchové či podzemní vody a působí toxicky na organismy. "Ohrožení pro životní prostředí představují i nepovolené navážky inertních materiálů. Často dochází při jejich návozu ke zničení přírodních biotopů," dodala Tylová. Nicméně ne všechny navážky jsou v rozporu se zákonem. Podmínkou legálnosti je použití materiálu nebo odpadu známého složení a dodržení všech zákonných ustanovení, včetně souhlasů příslušných správních orgánů.

V roce 2008 provedla ČIŽP ve Středočeském kraji a v Praze 50 kontrol zaměřených na ukládání odpadu, rekultivace a terénní úpravy. S provinilci vedla 26 správních řízení a výše uložených pokut dosáhla 10,8 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů