Úterý, 19. března 2024

V Únanově na Znojemsku chtějí rozšířit skládku, stará už je plná

V Únanově na Znojemsku chtějí rozšířit skládku, stará už je plná
V Únanově na Znojemsku chtějí rozšířit tamní skládku komunálního odpadu. Po osmnáctiletém používání je ta současná plná. Obec nyní vykupuje pozemky, stavba další skládky by měla začít ještě letos, řekl dnes novinářům starosta Vojtěch Fabík (ODS). Únanov je skládkováním známý. Obec, která má přes 1000 obyvatel, díky penězům z ukládání odpadů zbohatla, a mohla si tak dovolit postavit například sportovní areál s koupalištěm.

Obec by jen letos ze skládkování měla vytěžit asi 18 milionů korun. Dva miliony korun získá z pronájmu pozemků, na nichž se skládka nachází. Další milion korun má z podílu na zisku provozovatelské společnosti ASA ES Únanov. Firma obci z třetiny patří. Odhadem 15 milionů korun by pak podle starosty měly letos vynést poplatky ze skládkování.

Právě o příjmy z poplatků mají nyní Únanovští obavu. Podle starosty se připravuje zákon, který má z poplatků učinit příjem krajů a Státního fondu životního prostředí. Fabík s tím nesouhlasí. "Nedá se říct ze dne na den obcím, dostanete o x milionů korun míň. Obce s příjmy dlouhodobě počítají, kryjí tím různé úvěry," řekl starosta.

Únanov patří díky skládce k nejlépe zaopatřeným obcím v regionu. Má hotovou kanalizaci, čističku odpadních vod, je napojen na plyn a znojemskou úpravnu vody. Radnice také opravila náves a všechny silnice. Za obcí také vznikly biokoridory a biocentra, budují se na povrchu zakonzervované skládky. Díky vybavenosti je v Únanově zájem o bydlení. Za posledních deset let tam vyrostlo 90 nových rodinných domů a nyní radnice připravuje dalších 27 parcel. Zájemců je skoro 70, řekl starosta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů