Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Číně se ztratila radioaktivní koule. Možná je pod skládkou

V Číně se ztratila radioaktivní koule. Možná je pod skládkou

Malé množství Cesia-137 uloženého v ochranné nádobě může způsobit i smrt, varují čínské úřady.

Naléhavé pátrání vyhlásila jedna z čínských provincií poté, co se jí ztratila hrudka radioaktivního materiálu ukrytá v olověné kouli. Podle úřadů má útvar velikost melounu a ztratil se zhruba před týdnem.

Materiál Cesium-137, který vzniká obvykle jaderným štěpením, by podle čínských úřadů mohl být zakopán pod skládkou kovového odpadu. Někteří se domnívají, že mohlo dojít k jeho roztavení.

Jak informovala BBC, ke ztrátě olověné koule došlo, když dělníci likvidovali část cementárny na severozápadě provincie Šan-si.

Materiál byl součástí měřícího zařízení a je extrémně toxický. Úřady varovaly, že i malé množství této radioaktivní látky může mít na svědomí neplodnost, rakovinu a způsobit i úmrtí.

Ačkoliv příslušné orgány doufají, že "radioaktivní koule" už roztála pod nánosem navrstveného odpadu, raději provádějí v okolí testy radioaktivity.

Existuje i podezření, že pouzdro s radioaktivním obsahem někdo ukradl. Loni totiž  úřady řešily podobný konflikt -  zadržely zemědělce, který se pokoušel prodat radioaktivní nádobu do šrotu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů