Úterý, 16. dubna 2024

Výběr místa pro jaderný odpad se pohnul

Výběr místa pro jaderný odpad se pohnul

Po letech ticha se opět rozhýbal výběr místa, kde by mělo vzniknout trvalé úložiště jaderného odpadu. Stát získal první souhlas s geologickým průzkumem vhodné lokality, své ano detailnímu zkoumání řekl Lubenec na Lounsku.

Další dvě obce po jednání se Správou úložišť radioaktivního odpadu souhlas přislíbily. ,,Zatím jsme jednali ve třech lokalitách. Všechny tři za určitých podmínek se zahájením detailního průzkumu souhlasily. Písemný souhlas máme dosud jen od Lubence," uvedla mluvčí správy Lucie Steinerová. Jména obcí, které souhlas zatím přislíbily ústně, nechtěla zveřejnit. Trojice obcí má také několik podmínek. Požadují potvrzení, že souhlas s průzkumem není souhlasem se zahájením výstavby úložiště. A chtějí od státu finanční kompenzace nad rámec platných norem, což musí odsouhlasit vláda. Správa úložišť se navíc musela zavázat, že práce spustí teprve tehdy, až získá souhlas obcí ve všech šesti vybraných lokalitách.

Stát vybírá vhodné místo pro hlubinné úložiště jaderného odpadu už od roku 1993. Za nejnadějnější považuje ministerstvo průmyslu Lodhéřov u Jindřichova Hradce a vojenský újezd Boletice u Českého Krumlova.

Stavbě jaderného úložiště hrozí zpoždění

Plánované výstavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu hoří termíny. Zařízení, které má v kilometrové hloubce skladovat vyhořelý odpad z jaderných elektráren, má být dokončeno až v roce 2065. Aby se ale mohly uskutečnit všechny potřebné zkoušky, měla by Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) zahájit podle harmonogramu podrobnější průzkum v šesti vybraných lokalitách nejpozději v příštím roce. Za posledních pět let od užšího výběru vhodných lokalit přitom správa získala předběžný souhlas jen tří obcí, z toho jeden závazný.

,,V roce 2015 bychom měli na základě podrobného průzkumu ze šesti lokalit vybrat jednu hlavní a jednu záložní variantu, kde budou zkoumání pokračovat. Minimální doba pro tento průzkum je přitom pět let," uvedla mluvčí SÚRAO Lucie Steinerová.

S průzkumem zatím souhlasil pouze Lubenec-Blatno na Lounsku. SÚRAO pro další vyjednávání s obcemi potřebuje dořešit otázku finančních kompenzací. Ty chtějí vybrané obce čerpat už v době průzkumu. Podobná dotace by však neměla oporu v zákoně. Obce, v jejichž katastru je úložiště radioaktivních odpadů (v ČR jsou nyní čtyři úložiště pro středněa nízkoaktivní odpad), dostávají od státu tři miliony korun ročně. ,,Pomohlo by nám, kdyby vláda požadavky obcí projednala a určila výši kompenzace po dobu průzkumu, případně projednala i možné navýšení současných dotací," uvedla Steinerová. Termín projednání podobného návrhu je však po demisi koaličního kabinetu nejistý.

Odborníci od loňského podzimu zkoumají také možnost výstavby hlubinného úložiště i v některém z pěti vojenských újezdů. ,,Výsledky předběžného průzkumu budeme mít k dispozici na konci května. Už teď je ale jasné, že některé z těchto lokalit nevyhovují a průzkum v nich nebude pokračovat," prozradila mluvčí.

Stavba úložiště ve vojenském újezdu zjednodušuje povolovací řízení. Vlastníkem pozemků je armáda, což snižuje šance okolních obcí povolovací řízení jakkoli ovlivnit.

Zatímco SÚRAO s velkými obtížemi dojednává povolení k průzkumu vhodných lokalit, ministerští úředníci už mají ve výběru vhodného umístění hlubinného úložiště poměrně jasno. Z civilních lokalit je za favorita považován Lodhéřov u Jindřichova Hradce, mezi armádními prostory vítězí vojenský újezd Boletice na okraji Národního parku Šumava mezi Českým Krumlovem a Vimperkem. ,,Předběžné průzkumy vyznívaly nejlépe pro tyto lokality," tvrdí náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Steinerová je však opatrnější: ,,Lodhéřov je důlní dílo a při stavbě by bylo možné využít stavby na povrchu, vhodnost lokality ale odhalí až podrobnější průzkum v hloubkách kolem 500 metrů. U Boletic lze předpokládat vhodnější geologické podloží než ve zbývajících pěti újezdech, nicméně rozhodnou další průzkumy."

Kandidáti na vybudování úložiště jaderného odpadu

  • Hradiště

  • Lubenec-Blatno

  • Praha

  • Brdy

  • Pačejov

  • Božejovice-Vlksice

  • Rohozná

  • Libavá

  • Březina

  • Budišov

  • Pluhův Žďár-Lodhéřov

  • Boletice

Pramen SÚRAO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů