Čtvrtek, 28. března 2024

Ostravská firma dostala pokutu pět mil. Kč za nakládání s odpady

Ostravská firma dostala pokutu pět mil. Kč za nakládání s odpady

Ostrava - Pětimilionovou pokutu vyměřila ostravská pobočka České inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnosti Natur odpady za neoprávněné nakládání s nebezpečnými odpady. V areálu bývalého muničního skladu v Sedlnici na Novojičínsku firma zpracovávala například chemikálie, ředidla, destilační zbytky či odpadní barvy, i když toto zařízení nebylo k podobnému nakládání s nebezpečnými odpady určeno. ČTK to řekla mluvčí inspekce Ivana Awwadová. Vyjádření společnosti se ČTK nepodařilo získat.

"Za poslední tři roky jde o nejvyšší pokutu za porušení zákona o odpadech," řekla mluvčí. Dodala, že společnost v období od ledna 2007 do února 2008 neoprávněně zpracovávala na Novojičínsku 77 druhů nebezpečných odpadů. Celkem šlo o 2750 tun látek.

V areálu podle inspekce zaměstnanci společnosti míchali různé druhy odpadů s pilinami, a vyráběli tak alternativní palivo. "Výroba probíhala v polorozbořeném, zdevastovaném přístřešku a na volném prostranství v jeho okolí, plochy nebyly zabezpečeny proti povětrnostním vlivům," řekl vedoucí odpadového hospodářství ČIŽP v Ostravě René Hellebrand s tím, že firma pro tuto výrobu paliva nevlastnila potřebná povolení.

Proti pokutě se vedení společnosti začátkem roku odvolalo k ministerstvu životního prostředí. To ale potvrdilo rozhodnutí ČIŽP, a udělení pokuty je od 25. března pravomocné, doplnila Awwadová.

Dodala, že areál kontrolovala inspekce na základě podnětu od občanů loni v únoru. "V den provedené kontroly jsme zjistili nedovolené nakládání se závadnými látkami a nebezpečnými odpady ve značném rozsahu. Na místě bylo například deset tun ropných kalů a téměř 150 tun organických pryskyřic," popsala stav mluvčí.

Koncem loňského dubna provedli pracovníci specializované firmy na objednávku ČIŽP odběr vzorků zemin. Z výsledků provedených analýz vyplynulo, že činností společnosti v areálu v Sedlnicích byla lokálně kontaminována zemina. Zavinila to především nevhodná manipulace s toxickými látkami, jako jsou ředidla, rozpouštědla a další organické látky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů