Úterý, 16. dubna 2024

Škola má zvláštní, ale účinný systém třídění odpadu

Škola má zvláštní, ale účinný systém třídění odpadu

Studentka VŠE byla svědkem toho, jak úklidová služba na Žižkově sesypala všechny tříděné koše do jednoho pytle. Neznamená to ale, že škola odpad netřídí, systém je propracovanější, než by se na první pohled zdálo.

Studentka VŠE byla ve zkouškovém období svědkem zajímavé situace. Pracovník firmy Clean International, která zajišťuje úklid na VŠE, sesypal obsah všech tří nádob na tříděný odpad v Rajské budově do jednoho pytle. Jiřina Kopecká, vedoucí této úklidové firmy, díky kamerám celou situaci prověřila. Její zaměstnanci se žádného prohřešku nedopustili. Úklidová služba prý naopak často bojuje proti špatnému třídění.

„Proč ve škole ty koše instalují, když to pak stejně nemá žádný smysl?“ ptá se v e-mailu studentka zaražená počínáním úklidové služby. „Ano, jeden z mých pracovníků v Rajské budově z důvodu menšího množství odpadků v koších na chodbách i v nádobách na tříděný odpad smísil vše do jednoho pytle, nicméně v rukavicích jeho objem venku zpětně roztřídil do příslušných kontejnerů,“ vysvětluje Kopecká událost, které byla studentka svědkem.

Iva Hejdučková z Oddělení kontroly, informací a stížností zkontrolovala činnost pracovníků zajišťujících úklid. „Kontejnery na tříděný odpad na dvoře jsou zaplněny hodně, přestože je pravidelně vyvážejí. To dokazuje, že pracovníci odpad z nádob na papír, plasty a sklo do těchto kontejnerů opravdu dávají,“ potvrdila.

Stejně tak pravidelně kontroluje své pracovníky i Jiřina Kopecká. Pokud by zjistila, že některý z nich netřídí, mohl by být potrestán pokutou ve výši pět set korun. „Nejsme to my, kdo netřídí. Spíše naopak. Studenti nám hází do nádob na tříděný odpad všechno možné, dokonce i vložky,“ rozčiluje se Jiřina Kopecká. „Spousta studentů evidentně netřídí, protože koše na chodbách i v učebnách jsou kromě směsného odpadu plné papíru a plastových lahví,“ dodává Hejdučková.

S nařčením z netřídění nesouhlasí ani Odbor správy a majetku. Podle zprávy Boženy Nevyjelové, bezpečnostní a požární techničky, se loni na VŠE vytřídila asi jedna tuna plastů, přes tři tuny papíru a 1,6 tuny skla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů