Sobota, 20. dubna 2024

Akce „Bílé šrotovné“ Skupiny ČEZ šetří peněženky i přírodu

Akce „Bílé šrotovné“ Skupiny ČEZ šetří peněženky i přírodu
Nákup moderních úsporných spotřebičů se vyplatí. Jejich pořizovací cena je sice vyšší, ale zato s nimi ušetříte. Nejúspornější chladničky kategorie A++ mají například o 30 % nižší spotřebu elektřiny než standardní kategorie D, která je stanovena jako průměr. V ročním zúčtování se uspořené částky tak mohou pohybovat i v řádu stovek až tisíce korun. U praček navíc kromě elektřiny hraje významnou roli úspora vody: model z roku 2008 vám ušetří téměř 9000 litrů vody ročně oproti srovnatelnému modelu z roku 1997.
Na co se akce vztahuje?

Skupina ČEZ odmění všechny své zákazníky, kteří se chtějí chovat ekologicky a přitom ušetřit na účtech za elektřinu. Pokud si zákazníci ČEZ Prodej, s.r.o., přijdou od 15. dubna vybrat do prodejen Euronics nebo Datart nový spotřebič z řad bílé techniky v kategorii A+ a vyšší, dostanou na jeho nákup příspěvek ve výši 1000 korun.
Akce se vztahuje na chladničky, mrazáky, jejich kombinace a pračky. Podmínkou je vrácení starého spotřebiče stejného druhu prodejci, nebo doložení jeho ekologické likvidace. Zákazníci se prodavačům prodejních sítí musí prokázat fakturou za odběr elektřiny vystavené společností ČEZ Prodej, s.r.o., v roce 2008 nebo 2009, případně nově uzavřenou smlouvou o sdružených službách dodávky uzavřenou ve stejném období. Tato akce trvá do vyčerpání příspěvků, nejpozději však do 15. června 2009.

Umíme ušetřit?

Skupina ČEZ se dlouhodobě zaměřuje na podporu snižování spotřeby elektřiny v domácnostech a s tím související zlepšování životního prostředí. „Úsporné spotřebiče jsou ohleduplné jak k domácímu rozpočtu, tak k přírodě. Spotřebiče té nejvyšší třídy, tedy A+, A++, mají vyšší pořizovací hodnotu než ostatní energetické třídy, ale rozdíl v ceně se rychle vrátí díky nižší spotřebě elektřiny,“ uvedl Milan Mika, ředitel marketingu ČEZ. Akce „Bílé šrotovné“ má dva základní cíle. Jednak chce upozornit domácnosti, že i v době krize se vyplatí investovat do úsporných spotřebičů, neboť jejich provoz nezatěžuje tolik domácí rozpočet. Je tedy možné dlouhodobě šetřit na elektřině, a přitom méně zatěžovat životní prostředí. Důraz na ekologii nejen při provozu spotřebičů ale také při jejich likvidaci po skončení životnosti je druhým aspektem akce.

Kde akce probíhá?

Akce probíhá v partnerských řetězcích Euronics a Datart. Podle Bohuslava Komína z řetězce 190 prodejen Euronics se lidé při nákupu nových spotřebičů na úsporné kategorie zaměřují čím dál tím víc, neboť se jim investice rychle vrátí: „Podle našich údajů stoupá prodej výrobků v kategoriích A+ o desítky a v kategorii A++ o stovky procent ročně.“ Také řetězec Datart potvrzuje, že zájem o úsporné spotřebiče se zvyšuje i z důvodu stále zodpovědnějšího přístupu zákazníků k ekologii. Statistiky prodejů Datart ukazují, že prodeje úsporných spotřebičů A + a vyšší stoupají každým rokem: meziroční nárůst úsporných spotřebičů např. v kategorii chladniček je 42% a v kategorii praček je 12%.

Zpětný odběr je zajištěn

O zpětný odběr a ekologickou recyklaci spotřebičů odevzdaných v rámci akce „Bílé šrotovné“ se postará společnost ELEKTROWIN a.s., která od roku 2005 zajistila zpětný odběr a zpracování více než 50 000 tun vyřazených elektrozařízení. Zároveň ekologickým odstraněním nejrůznějších nebezpečných látek, např. freonů z lednic, a recyklací znovu použitelných látek snížila produkci CO2 emisí o 450 000 tun, které se tak nedostaly do ovzduší.

Pro více informací

Bližší informace a pravidla akce „Bílé šrotovné“ naleznete na webových stránkách Skupiny ČEZ www.cez.cz, nebo na prodejních sítích Datart a Euronics.

http://www.trendybydleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů