Čtvrtek, 28. března 2024

Liberecká spalovna obnovila po požáru provoz

Liberecká spalovna obnovila po požáru provoz

Liberec - Liberecká spalovna komunálního odpadu společnosti Termizo, kterou zachvátil v sobotu požár, obnovila dnes časně ráno běžný provoz. Ředitel firmy Pavel Bernát ČTK řekl, že škody nebyly nijak velké, podle jeho odhadů nedosáhly ani dvou milionů korun. Technici museli pouze opravit jeřáby, dodal.

Ve spalovně se zřejmě vzňal odpad ve sběrné jímce, kam popeláři vysypávají sběrné vozy. Hořet začalo asi ve 13:30, po třech hodinách dostali hasiči živel pod kontrolu, ale zcela jej uhasili až dnes ve 02:30. Operační důstojník Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Karel Skořepa ČTK řekl, že kvůli náročnosti a délce zásahu se na místě vystřídalo deset jednotek.

Hasiči museli pomocí nakladače vyvézt velké množství doutnajícího odpadu ze sběrné jímky na dvůr, kde ho dohasily proudy vody. "Na místě už byl vyšetřovatel, ale škodu a příčinu zatím nestanovil," dodal Skořepa. Podle hasičů do ovzduší neunikly žádné škodlivé látky.

Libereckou spalovnu komunálního odpadu společnosti Termizo zachvátil 18. dubna požár. Vzňal se zřejmě odpad ve sběrné jímce, kam popeláři vysypávají své vozy.

S tím ale nesouhlasí ekologové. Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika varuje, že při požáru odpadů s obsahem chlorovaných látek vznikají vysoce nebezpečné dioxiny. "Ke chlorovaným látkám patří i PVC, s nímž se v komunálním odpadu setkáme často," poznamenal. Nekontrolovaným spálením jedné tuny odpadu může podle odborných odhadů do ovzduší uniknout až 1000 mikrogramů dioxinů. "To je hodně, koncentrace dioxinů v životním prostředí se měří v jednotkách o dva řády nižších, tedy v pikogramech," podotkl Petrlík.

Podle hasičů vznikají nebezpečné kouřové zplodiny v podstatě při každém hoření. "Nevím, že by se při sobotním požáru provádělo nějaké speciální měření," dodal Zdeněk Hodač z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Podle Petrlíka se požáry ve spalovnách opakují. K největším patřily několikeré požáry ve spalovně v Chropyni anebo ve spalovně Ekotermex Vyškov. Také v liberecké spalovně hořelo již jednou, a to v roce 2004. Odpad v zásobnících se zřejmě vznítil od žhavého popela dovezeného do spalovny v některé popelnici.

Liberecká spalovna byla postavena v polovině 90. let. Zařízení, které může ročně zlikvidovat 96.000 tun odpadů, vyprodukuje 650.000 gigajoulů tepla a 8000 megawattů elektřiny. Loni skončilo ve spalovně 91.000 tun odpadu, společnost zrecyklovala 1235 tun železného šrotu a 50 tun toxických kovů. Likvidace odpadu zajistila elektrickou energii na pohon vlastních strojů společnosti a pro 3900 domácností. Teplo ze spalovny odebralo 15.000 domácností.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů