Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nabízíme šrotovné, třeba za odsátí tuku

Miroslavu Kalouskovi naskakuje husí kůže, firmy ale jásají: šrotovné je sexy!
Nabízíme šrotovné, třeba za odsátí tuku

Slovo, původně označující příspěvek státu na ekologickou likvidaci starého auta při současném nákupu nového vozu, se nyní stalo nejčastěji užívaným synonymem pro slevy.

Nejnověji se módního termínu chytla síť prodejen počítačů Comfor. Za starý počítač nebo notebook prodá nový se slevou tisíc korun. Pobídka je připravena pro prvních sedm tisíc zákazníků. Šrotovné prý v tomto případě není marketingový trik. "Zajistíme ekologickou likvidaci starých počítačů a podpoříme nákup nových, které jsou díky své spotřebě mnohem šetrnější k životnímu prostředí," uvedl šéf marketingu firmy Comfor Martin Wanke.

Šrotovné s ekologickou likvidací slibuje i firma Goodyear Dunlop Tires Czech. Kdo při nákupu nové nákladní pneumatiky značek Goodyear nebo Dunlop odevzdá starou ojetou, dostane slevu asi 800 korun.

Přinejmenším české a německé firmy vycítily v mírně vulgárním výrazu nekonečný reklamní potenciál, zanevřely na omšelé "akční slevy" a rozšířily šrotovné.

Šrotovným jedenáct evropských vlád podporuje prodej aut a firmy ho rozšířily i do dalších spotřebních segmentů.

V Česku se k volání automobilek po státní šrotovací prémii jako první přidali nábytkáři. Nechtěli třicet, spokojili se s patnácti tisíci korun za staré kanape či almaru při nákupu nového kusu nábytku.

"Naše asociace je přesvědčena, že nábytkářský průmysl v České republice, který zaměstnává 37 tisíc lidí a jehož výroba se blíží 62 miliardám korun, má stejně důležité postavení jako tuzemský automobilový průmysl," uvedl tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš. "Občanům by se takto otevřela cesta k zakoupení zdravějšího a kvalitnějšího nového nábytku, než si mohli dopřát v minulosti," dodal.

Česká vláda je ale šetrná, šrotovnému se brání. Nejaktivnější firmy proto slibují "šrotovací prémii" samy.

"Šrotovným chceme motivovat firmy k výměně starých židlí," uvedl v týdeníku Ekonom Martin Chovanec z firmy Top Office, která prodává kancelářský nábytek. Svá křesla Sidiz za sedm až devět tisíc korun prodávají o dva až tři tisíce levněji.

Společnost Apos, vyrábějící razítka Trodat, dá po odevzdání starého stokorunovou slevu při nákupu nového.

Šrotovné nabízí i firma Dahon, která vyrábí obráběcí stroje pro automobilový průmysl. Vrácené stroje chce rozebírat na náhradní díly nebo opravovat, přitom zaměstná lidi, které by musela jinak propustit.

"Dokážeme si představit, kolik vás stojí neustálé opravy, jak dlouho musejí vaši zákazníci čekat ve frontě na zmrzlinu, než ji konečně dostanou. Zbavte se starého stroje, právě pro vás je určeno šrotovné," inzeruje svou šrotovací kampaň výrobce zmrzlinových strojů Vanilla.

Šrotovné, tedy slevy 25 až 50 tisíc za ojeté auto, nabízejí autobazary. Šrotovné nabízejí prodejci vestavěných skříní i jízdních kol.

Šrotovné jako reklamně-humanitární akci pojaly společnosti ČEZ a E.ON, které nezlevňují svůj produkt, tedy elektřinu, ale přispívají částkou tisíc či pět set korun na nákup některých ledniček či praček. Starý přístroj přitom nemusí člověk odevzdat.

V Německu podobně rozdává stoeurové poukázky na nákup dalšího zboží síť prodejen Media Markt za odevzdání staré televize, ledničky či jiného elektropřístroje při současném nákupu nového. Sítě prodejen obuvi Salamander a Reno zavedly slevu deseti eur při nákupu obuvi každému, kdo odevzdá obnošené boty. Německá cestovní kancelář Linnhoff sleví 150 eur zákazníkovi, který si koupí zájezd dražší než 2500 eur a přitom odevzdá starý kufr.

V Česku podobným způsobem nabízí slevy na své zájezdy cestovní kancelář Exim Tours - "sešrotujte" své plány na dovolenou u rybníka, pojeďte s námi k moři a dostanete tisíc korun. Pro porovnání - loni přišel zahraniční zájezd jednoho člověka průměrně na 10 100 korun, letos kvůli krizi se Češi do zahraničí nehrnou.

Ještě větším extrémem je šrotovné na člověka. Roman Šmucler z Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion navrhuje "šrotovné" v řádu stokorun za každou tělesnou oblast, z níž si klient nechá odsát tuk. Ten nahradí moderní výplňové materiály tak, aby výsledné tělesné křivky vypadaly svěže. O konečné ceně plastické operace se nehovoří.

Ten, kdo nechá ekologicky zlikvidovat starý zubní kartáček, získá šrotovné 50 korun, nový kartáček zdarma a navíc mu zuby odborně vyčistíme, láká jeden pražský zubař. Další nabízí šrotovné přímo na zuby. Za zkažený, určený k vytržení, sleva 200 korun. Za výměnu staré amalgámové plomby za novou keramickou je sleva 200 korun.

Ryze česky pojaté šrotovné inzeruje hospoda U Jezu: "Každý, kdo u nás bude na šrot, získá jednu kávu a anacid zdarma."

Šrotovné ale není novým vynálezem. Kdysi v zemi existovalo pod názvem "železná neděle". Člověk sice nedostal žádné peníze, ale nemusel ani utrácet své vlastní za něco, co zrovna nutně nepotřeboval, jen aby pomohl odbytu nějaké firmy. Při železné neděli se zbavil starého harampádí. Šlo skutečně do šrotu.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů