Pátek, 29. března 2024

Odměna nezabrala. Zatím nikdo neví, kdo ukládá odpad

Odměna nezabrala. Zatím nikdo neví, kdo ukládá odpad

Mšené – lázně - Ani odměna ve výši pěti tisíc korun není dostatečným lákadlem pro toho, kdo zná jméno osoby nebo organizace, která nechala před časem navézt odpad do lesíka v okolí Mšeného – lázní. Dnes je to téměř dva týdny ode dne, kdy na vypsání odměny upozornil litoměřický Deník.

„Zatím se nikdo nepřihlásil. Dostali jsme sice upozornění týkající se toho, kdo ukládá plastové zbytky aut na jednom z problematických míst, ale šlo spíše o neurčité informace,“ informoval v pátek Josef Bíža, starosta Mšeného – lázní.

Zástupce obce donutil k vypsání odměny vývoj v posledních týdnech, i když s černými skládkami se potýkají již řadu let.

Na konci března totiž někdo vyvezl nad háj přímo na cestu dvě hromady starých oken, včetně skel, balkonových dveří, žaluzií, vlnitého eternitu a jiného nepořádku. V této lokalitě se však nelegálně navezený odpad v minulosti objevil již několikrát. Téměř vždy nezbylo obci nic jiného, než vše uklidit na vlastní náklady. tak tomu bude nejspíše i nyní.

„Odpad je ještě tam, kam ho neznámý pachatel vyvezl, vypsání odměny ještě platí. Obávám se však, že vše budeme muset opět zlikvidovat sami,“ říká starosta.

V minulosti se však vyskytly případy, kdy se Mšenskolázeňským podařilo původce odpadu dopadnout a donutit ho k úklidu skládky.

„Při odstraňování černých skládek vždy prohledáváme navezené odpadky, zda se tam nenacházejí nějaké dokumenty, které by nás dovedly k tomu, kdo odpad navezl. Několikrát se nám takto podařilo původce dopadnout. Vždy jsme nařídili odstranění skládky a navíc vyměřili přiměřenou pokutu,“ přibližuje Josef Bíža.

Problematická místa a vznik černých skládek v okolí Mšeného – lázní vede v patrnosti také roudnický odbor životního prostředí.

„Samozřejmě o tom víme, ovšem možnosti našeho odboru v řešení této situace jsou omezené. Jen těžko například můžeme pomoci se sháněním peněz na úklid těchto skládek. Pokud se podaří dopadnout původce skládek, vše si většinou řeší obce samy,“ vysvětlil Vladimír Drož, vedoucí odboru životního prostředí

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů