Čtvrtek, 28. března 2024

Pod záminkou úspor navrhuje poslanec Aubrecht riskovat kontaminaci PCB

Pod záminkou úspor navrhuje poslanec Aubrecht riskovat kontaminaci PCB

Na první pohled progresivní novela zákona o odpadech, kterou nyní projednává Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, zavdala podnět k poslaneckému návrhu změny stávajícího zákona o odpadech, která může ve svém důsledku vést ke kontaminaci prostředí toxickými polychlorovanými bifenyly (PCB) (1) a v budoucnu mít za následek enormní sumy vydané na dekontaminaci prostředí. Poslanec Vlastimil Aubrecht zvolený za ČSSD v Ústeckém kraji při projednávání zákona ve Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uspěl s návrhem rozšířit definici zařízení s obsahem polychlorovaných bifenylů, jež nemusejí být zlikvidována do konce roku 2010 (2).

Pozměňovací návrh je zdůvodňován jako jedno z opatření ke zmírnění dopadů hospodářské krize na průmyslové podniky v ČR. K jednomu z argumentů patří i zvyšování cen elektrické energie v důsledku nákladů na likvidaci PCB. „V důsledku přijetí Aubrechtova návrhu se může stát, že stovky až tisíce zařízení na území České republiky nebudou oproti původnímu předpokladu dekontaminovány a nechají se dosloužit. Často z nich pak mohou nebezpečné látky unikat do životního prostředí a kontaminovat půdu a ovzduší. Provozovatele velkých elektrorozvodných zařízení navíc návrh zpětně zbavuje některých povinností, což je proti základním pravidlům legislativy,“ vysvětlil závažnost Aubrechtem navržené změny zákona vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

„Návrh nelze hodnotit jinak, než jako ústupek velkým energetickým společnostem,“ doplnil  Petrlík. Už vícekrát jsme se setkali s tím, že rizika velkých firem byla přenášena na stát a daňové poplatníky. Končí to náklady na nutnou dekontaminaci prostředí v hodnotách desetimilionů korun pro jednotlivá zařízení (3). Navržená změna zákona jde rovněž proti požadavkům Stockholmské úmluvy (4), kterou Česká republika ratifikovala.

Sdružení Arnika se obrátí na poslance se žádostí, aby navržené změny v zákoně nepodpořili, a požádá o totéž i veřejnost.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů