Úterý, 19. března 2024

Skládka v Chodově využívá bioplyn

Skládka v Chodově využívá bioplyn
Chodovská skládka fungující třináctým rokem využívá vznikající metan k výrobě elektrické energie. V areálu, který má plánovanou rozlohu asi 10 hektarů se ukládá především komunální odpad z okolních obcí a měst. V menší míře je sem přivážen také odpad stavební. Právě ukládáním komunálního odpadu vzniká bioplyn. Ten lze jímáním a následným spalováním využít.


„V těchto skládkách, za přítomnosti bakterií, a samozřejmě jsou tam určité vyšší tlaky a vyšší teploty než je obvyklé, tak probíhá rozklad toho komunálního odpadu a vzniká takzvaný bioplyn, jehož podstatnou složkou je metan," popsal výkonný ředitel skládky Sater-Chodov Milan Gebouský.

Čerpací stanice

Bioplyn lze využít různými způsoby. Nejméně efektivní je jeho spalování ve flérech, kdy neposkytne žádný užitek. Nejlevnější metodou je přes biofiltry pomalu bioplyn vypouštět do ovzduší, ale to nelze využít vždy. V Chodově bioplyn zachytávají a vyrábí z něj elektřinu.

Fléry

"Pořídili jsme kompletní odplyňovací systém skládky, který je sveden do čerpací stanice, kde pod tlakem vlastně z té skládky odsáváme bioplyn. A z této čerpací stanice, v okamžiku kdy ten bioplyn je v pořádku, tak je převáděn do kogenerační jednotky, což je motorgenerátor, který nám ten bioplyn přeměňuje na elektrickou energii. A tuto elektrickou energii dodáváme normálně do sítě," vysvětlil Gebouský.

Vrty pro monitoring uzavřené skládky

Roční produkce bioplynu je necelých 700 tisíc metrů krychlových, ze kterých je vyroben asi 1 MW elektrické energie. Zhruba 10% využijí provozovatelé skládky k zabezpečení provozu. Skládka je hlídána proti nájezdu vandalů a i po jejím naplnění a uzavření musí být dalších třicet let monitorována z bezpečnostních důvodů.

Motor na výrobu elektřiny

"To znamená, že probíhají na té skládce udržovací práce, musí se pravidelně udržovat zelené plochy, musí probíhat monitoring podle schváleného provozního řádu a musí být vyhodnocován," potvrdil Gebouský. K tomuto účelu si musí provozovatel ze zákona zřídit Rekultivační fond. Z něj jsou pak náklady na provoz uzavřené skládky hrazeny. Skládka Chodov má naplánováno uzavření na rok 2019. Je však pravděpodobné, že nebude kapacitně naplněna a tak bude navrženo prodloužení doby provozu.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů