Pátek, 19. dubna 2024

RECYKLAČNÍ PŘÍSPĚVKY BUDOU PŘI NÁKUPU ELEKTROSPOTŘEBIČŮ OPĚT VÝRAZNĚ NIŽŠÍ

RECYKLAČNÍ PŘÍSPĚVKY BUDOU PŘI NÁKUPU ELEKTROSPOTŘEBIČŮ OPĚT VÝRAZNĚ NIŽŠÍ

Praha - Neziskový kolektivní systém provozovaný společností ELEKTROWIN a. s. přistoupil k dalšímu snížení příspěvků na financování zpětného odběru a recyklaci historického elektrozařízení. Dojde k němu od 1. května 2009.

K největšímu poklesu takzvaných viditelných příspěvků, které se ze zákona musejí uvádět odděleně od ceny nových spotřebičů, dojde u chladniček a mrazniček. Nová výše příspěvku bude činit 215 Kč namísto dosavadních 300 korun. Za budoucí sběr a recyklaci velkých domácích spotřebičů typu praček nebo sušiček výrobci nově zaplatí 65 korun místo dosavadních 90, u malých spotřebičů jako jsou třeba rychlovarné konvice, se příspěvek sníží dokonce na polovinu. Nově bude činit tři koruny místo nynějších šesti.

„K aktualizaci recyklačních příspěvků jsme přistoupili na základě výsledků společnosti v uplynulém období a vyhodnocení objektivních dat a údajů získaných za poslední období provozu našeho kolektivního systému,“ vysvětluje hlavní důvody snížení předseda představenstva společnosti ELEKTROWIN ing. Jaroslav Holakovský.

ELEKTROWIN je největší ze šesti kolektivních systémů zaregistrovaných v České republice. Jen v loňském roce zajistil zpětný odběr a ekologické zpracování 21 200 tun vysloužilých spotřebičů. Přispěl tak více než polovinou ke splnění českého závazku vůči Evropské unii vysbírat v klíčovém roce 2008 alespoň čtyři kilogramy starých elektrozařízení na každého obyvatele.

Nové příspěvky pro jednotlivé skupiny historického elektrozařízení, které začnou platit v květnu 2009, ukazuje tabulka. Příspěvky jsou uvedeny včetně DPH.

elektrozařízení

nové příspěvky

původní příspěvky

chladničky a mrazničky

215 Kč

300 Kč

velké spotřebiče

65 Kč

90 Kč

střední spotřebiče

12 Kč

20 Kč

malé spotřebiče

3 Kč

6 Kč

nástroje a nářadí

4 Kč

7 Kč

 

Viditelný příspěvek na historické elektrozařízení ukazuje spotřebiteli, jakou částku výrobce odvádí do kolektivního systému na zpětný odběr a recyklaci spotřebičů, uvedených na trh před 13. srpnem 2005. Výše příspěvku je podle zákona o odpadech stanovena tak, aby pokryla náklady na zpětný odběr, logistiku a ekologickou likvidaci elektrozařízení. Pokud se výrobce rozhodne příspěvek viditelně uvádět, tuto povinnost mají automaticky i všechny další články obchodního řetězce, tedy distributoři a prodejci. Výrobci zapojení v kolektivním systému provozovaném společností ELEKTROWIN  recyklační příspěvky viditelně uvádějí. 

ELEKTROWIN a. s., byl založen 25. května 2005 jako provozovatel kolektivního systému zajišťujícího oddělený sběr, zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické a elektronické nástroje. Společnost je koncipována jako nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Prostřednictvím téměř 600 sběrných dvorů v 450 městech, více než 2300 provozoven posledních prodejců a mobilních svozů zajištěných ve více než 4200 obcích smluvně pokrývá přes 92 % obyvatel ČR. Za dobu svojí existence zajistil zpětný odběr téměř 55 000 tun vysloužilých elektrospotřebičů.

Pro bližší informace prosím kontaktujte:

Taťána Pokorná, Elektrowin, e-mail tana.pokorna@elektrowin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů