Čtvrtek, 25. dubna 2024

Z rekordního souboje tří měst vyšel vítězně Žatec

Z rekordního souboje tří měst vyšel vítězně Žatec

Oslavy ke Dni Země se staly hned pro tři města příležitostí k pokusu o vytvoření národního rekordu ve sběru vybitých spotřebních baterií. Palmu vítězství si nakonec po napínavém boji odnáší Žatec, jehož obyvatelům se během pěti hodin podařilo nashromáždit rekordních 28 gramů baterií na hlavu. Všem třem městům, Žatci, Třinci i Mladé Boleslavi, se pak podařilo překonat starý rekord, který až dosud drželo Ústí nad Labem.

„Díky této akci jsme během tří dnů sebrali téměř čtyřiadvacet metráků baterií, což ale není její hlavní přínos. Mnohem důležitější je fakt, že obyvatelé tří měst dnes dobře ví, že je nutné vybité baterie recyklovat, poznali jaké riziko články vyhozené na skládku pro přírodu znamenají a seznámili se se systémem sběrných míst v jejich městě,“ uvedl Petr Kratochvíl z neziskové společnosti Ecobat, která se v České republice sběrem baterií zabývá a byla spolu s jednotlivými městy spolupořadatelem akcí.

Jako první přišel na řadu 22. dubna Žatec, a nutno dodat, že místní k pokusu přikročili opravdu s velkým nasazením. Obyvatelé města, ale i děti z žateckých škol a zástupci zdejších firem a obchodů po celých pět hodin pilně nosili baterie a když zástupce agentury Dobrý den z Pelhřimova oznámil konec pokusu, jazýček váhy se zastavil na více než 537 kilogramech. Tím žatečtí dosáhli 28 gramů na hlavu a téměř dvojnásobně překonali dosud platný výkon Ústí nad Labem.

Hned 23. dubna se štáb přesunul do Moravskoslezského kraje, téměř na polské hranice do Třince. Počasí pokusu tentokrát příliš nepřálo, a snad proto, přes velkou snahu třineckých, se rekord překonat nepodařilo. I když v Třinci nasbírali více než 1002 kg baterií, v přepočtu na jednoho obyvatele šlo jen o 26,7 gramu, což na Žatec nestačilo.

V sobotu 25. dubna se jako poslední město na jaře pokusili rekord získat v Mladé Boleslavi, ale ani oni Žatec nepřekonali. „Sebrali pěkných 853 kilogramů, což bylo  21,33 gramu na jednoho obyvatele. Všechna tři města tak překonala Ústí nad Labem, ale rekord nakonec zůstává v Žatci,“ konstatoval jednatel Ecobatu Petr Kratochvíl.

S myšlenkou na vytvoření rekordu přišli v Ecobatu v roce 2008. Aby nebyla znevýhodněna malá města, je možné vytvořit jednak rekord absolutní, tedy v celkovém množství sebraných baterií, nebo v množství sebraném na jednoho obyvatele. Sbírá se vždy pět hodin a počet obyvatel doloží město ověřeným zápisem z matriky. Pravidla v Ecobatu vytvořili po konzultaci s agenturou Dobrý den z Pelhřimova, která se rekordy v ČR zabývá a vydává také českou obdobu Guinessovy knihy rekordů. „Její komisaři dohlížejí i na regulérnost pokusů o rekord ve sběru baterií a následně agentura zanese dosažený výkon i do knihy rekordů,“ popsal Petr Kratochvíl.

Hned v prvním roce se o něj pokoušela tři města. Historicky prvním držitelem rekordu se v květnu 2008 stala Olomouc, kde její obyvatelé nasbírali za pět hodin 255 kg vybitých článků. Na podzim se o rekord ještě pokusila Příbram, ale nakonec oba rekordy, jak absolutní, tak i na jednoho obyvatele, přezimovaly v Ústí nad Labem, kde shromáždili úžasných 1 472 kg baterií a dosáhli 15,5 gramu na jednoho obyvatele.

„Do podzimního kola se nám hlásí další města, v jednání je například z Moravskoslezského kraje Orlová. Můj osobní tajný typ je mé domovské město Kladno, kde by vzhledem k sedmdesáti tisícovkám obyvatel mohli pokořit i absolutní rekord, který stále ještě drží Ústí nad Labem,“ zakončil Petr Kratochvíl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů