Pátek, 19. dubna 2024

Proti spalovně v Rybitví je už i kraj

Proti spalovně v Rybitví je už i kraj

Pardubice - Po 50 tisících obyvatel podepsaných pod protestní peticí, Magistrátu města Pardubic i radnicích okolních obcí se proti podnikatelskému záměru rakouské firmy AVE CZ vybudovat v Rybitví na severozápadním okraji Pardubic spalovnu nebezpečného odpadu nyní postavil i kraj. Zamítavé stanovisko ke spalovně podpořila ve čtvrtek většina zastupitelů napříč politických spektrem.

„Toto nebyl žádný politický střet, podpořili jsme stanovisko krajské vlády,“ potvrdil bývalý hejtman Ivo Toman (ODS). Jednota politiků i obyvatel Pardubicka ohledně spalovny je skutečně nebývalá.

„Posudek o vlivu na životní prostředí, které kraj obdržel od Ministerstva životního prostředí, nepovažujeme za dostatečně průkazný,“ dodala mluvčí hejtmana Radko Martínka Magdalena Navrátilová.

TISKOVÁ ZPRÁVA KRAJE:
Stanovisko Rady Pk k dopracované dokumentaci posuzování vlivu záměru „Modernizace spalovny průmyslových odpadů, provozovna Pardubice“ na životní prostředí

Pardubický kraj nesouhlasí se spalovnou průmyslového odpadu v areálu společnosti Synthesia v Rybitví. Posudek týkající se vlivu na životní prostředí a veřejné zdraví, které kraj obdržel od Ministerstva životního prostředí, nepovažuje za dostatečně průkazný.

„Pardubický kraj s ohledem na princip předběžné opatrnosti, na míru poznání a v současné době s ohledem na široký odpor veřejnosti nesouhlasí s připravovaným záměrem modernizace spalovny průmyslových odpadů,“ vysvětlil postoj Pardubického kraje Václav Kroutil.

„Přestože to zákon nevyžaduje, tak jsme připravili materiál, k němuž se mohlo vyjádřit celé zastupitelstvo. Stanovisko navazuje na programové prohlášení současného vedení kraje, kde uvádíme, že nebudeme podporovat spalovny průmyslových odpadů na území Pardubického kraje,“ řekl radní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů