Pátek, 29. března 2024

"Párpli" v Ostravě citovali Smetanu a třídili odpad

"Párpli" v Ostravě citovali Smetanu a třídili odpad

Ekologicky smýšlející hardrockové veterány s jediným zakládajícím členem vidělo a slyšelo šest tisíc návštěvníků.

Úryvek z Vltavy Bedřicha Smetany a část lidové písně Okolo Frýdku zahrála v sobotu večer vedle svých hitů legendární britská rocková kapela Deep Purple, která vystoupila v ostravské ČEZ Aréně. Koncert navštívilo asi 6000 lidí. Po show v moravskoslezské metropoli kapela zamíří do Bratislavy, kde vystupuje v neděli. V pondělí se představí pražskému publiku.

Do Ostravy se "párpli" vrátili po třech letech. Naposledy ve stejné hale hráli v říjnu 2006. I tehdy si lístek do ČEZ Arény podle pořadatelů zakoupilo přibližně 6000 lidí. Stejně jako před lety i dnes si příznivci hardrockové hudby poslechli jejich největší hity. ČEZ Arénou se tak opět nesly proslulé skladby jako Smoke on the Water či Strange Kind of Woman. Kromě nich zněly i novější skladby.

Srdce českých fanoušků potěšil především klávesista Don Airey. Během koncertu dostal prostor pro několikaminutové sólo. Během něj se pódium vyprázdnilo a zbývající členové kapely si odskočili do zákulisí. Nejprve fanoušky klávesista překvapil tóny z Vltavy Bedřicha Smetany. O něco později si zase vystřihl lidovku Okolo Frýdku.

Stejně jako před třemi lety i letos se hudebníci projevili jako ekologicky smýšlející lidé. Pořadatelé jim tak museli v šatnách zajistit koše na tříděný odpad. Zvlášť muzikanti odhazovali například hliník, sklo a plasty.

Deep Purple začínali kariéru na sklonku 60. let a největší úspěchy sklízeli v 70. letech. Debutové album Shades of Deep Purple, na němž se ještě podílel zpěvák Rod Evans, vyšlo v září 1968. Spolu s Led Zeppelin nebo Black Sabbath jsou považováni za průkopníky tvrdého rocku.

Kapela za dobu své existence prodala přes 100 milionů desek, jimiž ovlivnila celé generace muzikantů i posluchačů. Ve skupině se vystřídalo mnoho slavných instrumentalistů a zpěváků. V poslední sestavě Deep Purple figurují zpěvák Ian Gillan, klávesista Don Airey, baskytarista Roger Glover, kytarista Steve Morse a bubeník Ian Paice, poslední ze zakládajících členů kapely.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů