Pátek, 29. března 2024

Každý Čech loni vytřídil 35,87 kilogramu odpadu

Každý Čech loni vytřídil 35,87 kilogramu odpadu

Plzeň - Každý Čech loni vytřídil 35,87 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Meziročně množství odděleně sebraných a recyklovaných odpadů vzrostlo o 12,9 procenta. Více než patnáctiprocentní nárůst byl u skla, jen o málo menší u plastů. Se započtením kovů je průměr na každého Čecha 53,11 kilogramu, oproti předchozímu roku je to o 9,7 procenta více. ČTK to dnes řekl Marek Sýkora z komise životního prostředí Svazu měst a obcí ČR (SMO).

"Krize na trhu druhotných surovin, která se projevila až ve čtvrtém čtvrtletí, neměla na výsledky vliv. Občané třídí stále více," dodal. Z regionů nejlépe dopadla Praha. Každý její obyvatel odnesl do kontejnerů nebo sběren 44,72 kilogramu papíru, skla a plastů. Druhý skončil Plzeňský kraj se 42,19 kilogramu a třetí Olomoucký se 41,39 kg.

Loni se téměř o desetinu zvýšil počet žlutých, modrých, zelených, bílých a oranžových kontejnerů, jichž je nyní v ČR téměř 180.000. Jedno standardní sběrové místo se třemi kontejnery tak připadá na 171 obyvatel. "Sběrová síť je každým rokem pro obyvatele lépe dostupnější a pohodlnější. Nejvíce je kontejnerů na plasty, 66.500," řekl Sýkora.

Optimistická čísla podle svazu potvrzují, že šest let zavedený systém sběru je plně funkční a umožňuje efektivně odpady třídit a využívat. Data o sběru využitelných odpadů v obcích poskytla firma EKO-KOM provozující hlavně ve spolupráci s obcemi systém zpětného odběru a využití obalových odpadů. Loni v něm bylo zapojeno 5800 obcí se 10,152 milionu obyvatel, kteří vytřídili přes 539.000 tun odpadů.

Podle SMO nedojde k závažnější pozitivní změně, pokud by byl přijat nový zákon o odpadech představený na konci února. Má zavést jediný poplatek za odpady od občanů placený podle hmotnosti vyprodukovaného odpadu. Dále má nařídit obcím, aby tříděný sběr provozovaly povinně bez ohledu na místní podmínky a odbyt. Koncem roku 2008 přitom zaznamenala města a obce značný pokles poptávky po tříděných odpadech kvůli nižší výrobě v krizi, což si vynutilo dodatečné výdaje na sběr.

Především svozové firmy požadovaly navýšení plateb od obcí kvůli vyšším nákladům na zpracování plastů a papíru. SMO, EKO-KOM, hospodářská a potravinářská komora proto připravily stabilizační program. "Má zmírnit negativní dopady krize, a to zejména výrazného poklesu poptávky a tím i propadu cen za druhotné suroviny na evropském i světovém trhu," vysvětlil místopředseda SMO Dan Jiránek. Program je platný od prvního čtvrtletí a jeho první výsledky se projeví do konce června, kdy by obce měly obdržet více peněz za vytříděné komodity od firmy EKO-KOM.

"Trh s odpadovým papírem a plasty se vrací do normálu. Zlepšuje se odbyt všech komodit kromě neroztříděných směsných plastů," řekla Martina Vrbová z EKO-KOMu. Ceny se propadly o 50 až 70 procent oproti velmi vysokým cenám v minulých dvou letech, které se těžko vrátí.

Výtěžnost tříděného sběru využitelných odpadů v roce 2008 na obyvatele:

komodita kg/obyvatel/rok
papír 17,5
plast 7,7
barevné sklo 8,7
čiré sklo 1,7
nápojový karton 0,2
kovy 17,2
celkem (tříděný sběr z kontejnerů a pytlů bez kovů) 35,9
celkem 53,1

Srovnání množství vytříděného odpadu v letech 2007 a 2008 (v tunách):

rok papír plast sklo nápojový karton kov
2007 158.084 68.827 91.112 1755 165.916
2008 177.954 78.500 105.365 2368 174.946

zdroj: EKO-KOM a.s.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů