Pátek, 29. března 2024

Šrotovné nebo odpadné

Šrotovné nebo odpadné

Ekonomická krize neničí jen dříve prosperitní podniky, ale také češtinu. K již vzniklému slovu šrotovné si dovoluji připojit další novotvar, a to odpadné a nabídnout ho jako předvolební hit. Odpadové hospodářství a zejména sběr tříděného odpadu totiž postihuje jeden z největších propadů v jeho krátké historii. Ceny druhotných surovin klesají a firmy, které se věnují výkupu nebo následnému zpracování odpadu, již řeší problémy s propouštěním zaměstnanců. 

Zatím ještě žijí z výkupu železa, železného šrotu, olova a jiných barevných kovů s výjimkou hliníku, ale podle ředitele společnosti Kovošrot Alba Karla Voříška se jedná jen o krátkodobý výkyv k dobrému. Odbyt je nejlepší u barevných kovů, jejichž největším odběratelem je automobilový průmysl, kde výroba po počátečním útlumu začíná stoupat. Dokumentuje to zavedením mimořádných sobotních směn i mladoboleslavská Škoda Auto. Od začátku dubna, tedy od doby, kdy byla cena snížena o DPH u užitkových vozů, se naopak začíná rozbíhat i tuzemský výkup železného šrotu. Ten je na automobilovém průmyslu nejvíce závislý a zavedená pobídka je pro odpady účinnější než v zemích, kde bylo zavedeno šrotovné.

Na nakládání s průmyslovými odpady a druhotnými surovinami se sice projevují sezónní vlivy, kdy firmy v prosinci a v lednu vyprodukují díky odstávkám méně odpadu a ani stavební společnosti ještě nevykazují plný výkon. Letos však je zpomalený i další náběh, což potvrzují i představitelé odpadových firem. Jaroslav Nálevka, marketingový ředitel společnosti AVE CZ uvádí: "Letos zaznamenáváme o deset procent výraznější pokles než obvykle v tuto dobu" a Alexandra Kostřicová, mluvčí A. S. A. - největší domácí firmy, zabývající se odpadovým hospodářstvím k tomu dodává: "Největší snížení zakázek, až o pětatřicet procent, jsme zaznamenali v průmyslové sféře." Nedivme se proto, že všechny firmy v oboru hledají možnosti snižování nákladů a propouštění je jednou z cest, protože náklady na zaměstnance patří obecně mezi jedny z nejvyšších.

Díky nízké výkupní ceně se téměř zastavil výkup papíru a některé firmy si dokonce za odběr netříděného papíru nechávají platit. Majitel firmy Sběrné suroviny Josef Zika, jehož podnik má stanovenou výkupní cenu na patnácti korunách za sto kilogramů, sám říká, že je to málo a lidem se nevyplácí papír dovážet, ale při vyšší ceně by i tříděný papír byl neprodejný. Ještě hůře je však firmám věnujícím se výkupu a zpracování plastů. Ty se zpracovávají na tak zvaný regranulát, který se používá k výrobě folií, pytlů, odpadkových košů, protihlukových stěn, stavebních materiálů a k podobným účelům. Zde proti prodejní ceně hraje svou roli i poměrně levná ropa, která ji sráží až pod výrobní náklady, což konstatuje i ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Měchura. Příkladně firma PESL sice omezila výrobu na polovinu a začala propouštět, ale ani tento krok ji nemůže zachránit, protože nemá na výplatu odstupného. Petr Měchura vidí tragédii ve skutečnosti, že v době, kdy dojde k oživení poptávky, případně při stoupnutí ceny ropy nebudou na trhu firmy, které budou plasty zpracovávat.

Na tomto místě se hodí uvést citát Georgese Pompidoua: Krach může mít tři příčiny: ženy, sázky nebo rady odborníků. Ti jsou dnes opojeni svou chytrostí, když vymysleli šrotovné. Mysleli však na roky budoucí, když k hromadné výměně vozového parku dojde v tomto roce? Bude odpovídající zájem o nové vozy v dalších letech? Pravdou je, že se převážně jedná o odborníky ve službách politiků a ti ve velké většině zemí, kde šrotovné je nebo se o něm uvažuje, stojí blízko před volbami. Proto jsou jim milejší voliči soustředění na jedno místo a fungující jako poslušný a pravidelně pochodující dav v jisté televizní reklamě na pivo. U malých a roztroušených firem odpadového hospodářství již takovou jistotu příklonu na svou stranu nemají. Pokud však budou mít na mysli budoucnost své země a budou podporovat zpracování odpadů, zachovají po sobě zemi čistou, bez neřízených skládek a navíc neznechutí svým občanům třídění odpadu, kde se musí dát dobré vysvědčení obyvatelům naší republiky. Jistě se lépe vyplatí myslet nejen na zítřek, ale i na další dny. Pokud by bylo zdevastováno odvětví zpracovávání odpadů, velice těžce by se znovu obnovovalo. Vím, že odpadné nezní tak pěkně jako šrotovné, přesto se za jeho zavedení přimlouvám a nabízím tento nápad politickým stranám jako předvolební téma.

Svatopluk Stojan

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů