Pátek, 29. března 2024

U Skřidel někdo založil nevídanou černou skládku

U Skřidel někdo založil nevídanou černou skládku

Skřidla - Až neuvěřitelný se zdá případ založené nové černé skládky ve Skřidlech v katastru Velešína.

Lidé totiž nalezli doslova uprostřed cesty z korby vysypanou hromadu harampádí a suti, a to takovým způsobem, že jim nad tím zůstává rozum stát.

„To je vrchol všeho. Mám děsný dopal. My si tu můžeme nohy ušoupat, sázíme lípy u kapliček, čistíme vodojemy, máme rozkopanou obec – a tohle do toho na krku,“ rozčilovala se před prodlouženým víkendem starostka Mojného Jana Zoufalá. „Likvidace tohohle neřádstva nás bude stát deset dvanáct tisíc korun!“

Nález jedné hromady uprostřed polní cesty a kousek dál druhé nahlásili lidé Jiřímu Růžičkovi z Velešína, o kterém všichni vědí, že šéfuje velešínským ochráncům přírody a neustále se pohybuje v lese a jinde v přírodě. Navíc je místostarostou města.

„Dozvěděl jsem se to ve středu. Skládka se nachází v našem katastru, ale zjistili jsme, že leží na pozemku obce Mojné. Proto jsme o ní uvědomili starostku,“ řekl v úterý 12.5. Jiří Růžička.

Ta neváhala a zavolala policii. Hromady harampádí, suti a plachet očividně pocházejí z nějaké hospody. Vypadá to, jako by ji někdo rekonstruoval a nepotřebné haraburdí nechal vyvézt někam do lesa.

„To snad museli někomu zaplatit, aby to vyvezl, a ještě musel být nalitej,“ pochybuje starostka o zdravém rozumu toho, kdo nepořádek na cestu vyklopil. Nicméně skládka obsahuje řadu insignií, podle kterých by určitě někdo měl poznat, odkud pochází. „Jsou tam například zelené dlaždičky, sklo s nalepenými nebo namalovanými kytičkami,“ doplnil Jiří Růžička.

„Černé skládky se vehementně rozšiřují. U nás už je to čtvrtá, ve Velešíně asi šestá. Tuhle zlikvidujeme asi do konce týdne, aby ji lidé nezačali rozšiřovat,“ konstatovala Jana Zoufalá.

Případem se nyní zabývá nejenom policie, ale také inspekce životního prostředí. "Několik vytypovaných objektů už jsme obešli, zatím neúspěšně. Ale nelezení viníka je jenom otázkou času," řekla v úterý starostka. "Pak jim to vysypeme do sálu," dodal ironicky Jiří Růžička.

Poznáte, odkud by mohly kopice odpadu pocházet? Dejte vědět na e-mail: zuzana.kyselova@denik.cz!

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů