Pátek, 19. dubna 2024

V Havlíčkově Brodě bude otevřen druhý sběrný dvůr na odpady

V Havlíčkově Brodě bude otevřen druhý sběrný dvůr na odpady

Havlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě bude na začátku července otevřen druhý sběrný dvůr na odpady. Bude ho provozovat soukromá firma, od města na to dostane roční příspěvek 960 000 korun, řekl dnes novinářům brodský místostarosta Čeněk Jůzl. Kvůli zajištění lepšího třídění odpadu přibývají sběrné dvory i v dalších sídlech Vysočiny. Radnice si od nových zařízení za miliony korun slibují také to, že díky lepším službám pro obyvatele budou ubývat černé skládky v přírodě.

Havlíčkův Brod má zatím jeden sběrný dvůr, městská organizace Technické služby ho provozuje nedaleko rybníka Cihlář. Druhý dvůr se otevře v areálu soukromé firmy HBH odpady na opačném konci města. Tato firma vyhrála výběrové řízení města. "Ve městě s 25 000 obyvateli by měly být dva sběrné dvory," řekl Jůzl. Příspěvek z městské pokladny pro soukromého provozovatele zdůvodnil tím, že podnik musí splnit dané podmínky, mezi něž patří dlouhá otevírací doba pro veřejnost a zajištění dostatečného počtu kontejnerů na jednotlivé druhy odpadu.

Podle údajů na krajských webových stránkách funguje na Vysočině více než stovka zařízení určených ke sběru a výkupu odpadů, většinu provozují soukromé firmy. Přibývají ale i městská zařízení.

Město Přibyslav otevře svůj první sběrný dvůr v červnu, spolu s novou kompostárnou. Obě zařízení budou fungovat u skládky komunálního odpadu, celkem stála 15,5 milionu Kč. Město tyto stavby z větší části zaplatilo z dotací. Centrální sběrný dvůr v Bystřici nad Pernštejnem se začne stavět v letošním druhém pololetí. Celkem bude stát asi pět milionů, ale Bystřice na něj také dostane dotaci.

Jihlavanům slouží od loňského podzimu zmodernizovaný sběrný dvůr v Mlýnské ulici, vznikl nákladem 11,4 milionu korun. Přesto magistrát zaplatí za likvidaci černých skládek ročně kolem 100 000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů