Pátek, 29. března 2024

Lidé chtějí referendum o spalovně na Plzeňsku

Lidé chtějí referendum o spalovně na Plzeňsku

Plzeň - Problém s nahromaděným odpadem a jeho skladováním na Plzeňsku podle nové studie nejlépe vyřeší spalovna. Zařízení s roční kapacitou až sto tisíc tun má stát dvě a půl miliardy korun. Zatím se ale nedaří najít místo, kde by se dalo  postavit. Vytipované lokality se spalovně brání. To je i případ obce Chotíkov u Plzně. Lidé zde spalovnu odmítají a sbírají podpisy pro případné referendum.

Je to rébus, který musí Plzeň rychle vyřešit. Západní Čechy potřebují spalovnu, ale lidé ji nechtějí. Černého Petra teď momentálně drží v ruce Chotíkov u Plzně. Léta tu místní mají mohutnou skládku, a spalovna je tak další logický krok. Pro město nejjednodušší varianta, lidé jsou tu totiž na odpady zvyklí. Ne však všichni. "Pro nás to znamená zhoršení životního prostředí, zvýšení nákladní dopravy, propad cen nemovitostí a pozemků," připomíná Kateřina Moučková ze Sdružení Chotíkov.   

Plzeňská teplárenská se brání čerstvou studií, která většinu argumentů odpůrců vyvrací. "Některé technologie jsou dnes již schopné ty limity splnit s několikanásobnou rezervou," tvrdí ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. "Termické zpracování je totiž pro zpracování komunálního odpadu nejvýhodnější," dodává jednatel Komunálních služeb Plzeň Petr Baloun.  

Odpůrci spalovny však studii nevěří a tvrdí, že přednější je selský rozum. Na Plzeň většinu roku fouká západní vítr, tedy od Chotíkova. A proti tomu je podle nich každá byť sebelepší studie bezbranná. "Většina škodlivin patrně zasáhne přinejmenším okraj Plzně," říká Miroslav Šuta ze Společnosti pro trvale udržitelný život. "Ať to postavíte kdekoli, vždy se objeví nějaká skupina lidí, která bude nespokojená," je přesvědčen Tomáš Drápela.   

Odpůrci před týdnem začali s peticí a podpisy rychle přibývají. Jak od chotíkovských, tak i od plzeňských obyvatel. Peticí protesty nekončí, hlavním cílem podpisové akce je referendum. "Momentálně probíhá podpisová akce ve všech dotčených obcích, také v Plzni a Chotíkově, pro vypsání referenda," dodává Kateřina Moučková.   

Teplárenská společnost města musí rébus, kam se spalovnou, vyřešit nejdéle do pěti let. Pokud neuspěje v Chotíkově, půjde do dalších pětadvaceti vytipovaných míst.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů