Pátek, 29. března 2024

Ekologické šrotovné: jaká auta seženete v Česku

Ekologické šrotovné: jaká auta seženete v Česku
Příspěvek na koupi nového osobního vozu výměnou za likvidaci starého posvětila v pátek Poslanecká sněmovna. Částku 30 tisíc korun stát zdvojnásobí, pokud nový automobil pojede na elektřinu, hybridní pohon nebo stlačený plyn.

Novinkou oproti původnímu návrhu šrotovného je ekologický motivační bonus, který prosadil bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Pokud si zákazník pořídí elektromobil, vůz s hybridním pohonem nebo auto poháněné stlačeným zemním plynem, dostane 60 tisíc a možnost utratit za nový automobil až 700 tisíc korun. U "obyčejného šrotovného" je tato hranice půl milionu korun.

Bursíkovu snahu trochu kalí skutečnost, že nový elektromobil v tuzemsku neseženete a hybridní modely v dané cenové relaci jsou k mání dva. Takže zbývá zemní plyn neboli CNG. Nejlevnější Fiat Panda 1,2 Natural Power však stojí bezmála 330 tisíc korun, o 140 tisíc víc než s totožným benzinovým motorem.

Jakýs takýs smysl získává ekologický bonus až u modelů, jako jsou Volkswagen Caddy nebo Opel Zafira, jejichž cena ovšem přesahuje půl milionu korun. A to ještě není dobré zapomenout, že dotankovat CNG lze v tuzemsku pouze na necelých třiceti místech.

 

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů