Úterý, 16. dubna 2024

Votičtí radní mají ze skládky nepořádku zamotanou hlavu

Votičtí radní mají ze skládky nepořádku zamotanou hlavu

Votice - Původně jen hlína a kameny se měly objevit na skládce v bývalém lomu na Polském vrchu, kterou si zřídila votická radnice a požehnal stavební úřad i příslušný odbor životního prostředí. Skutečnost je jiná. Železo, plasty, obrubníky i kabely ční z navážky.

V souvislosti s rozsáhlými stavebními pracemi ve městě i rekonstrukcí mateřské školky se v úložišti zeminy a přírodních materiálů objevily i materiály, které tam rozhodně nepatří. Na nepořádek v bývalém lomu, jehož vlastníkem je město, radnici upozornili místní občané, a když se nedočkali žádoucí odezvy, obrátili se na krajský úřad i inspekci životního prostředí. A s kontrolami se ve Voticích netrhnou dveře.


„Skládku jsme se souhlasem našeho stavebního úřadu a odboru životního prostředí zřídili pro ukládání vybagrované zeminy z budování skate parku i rekonstrukce města, abychom zbytečně nesnižovali kapacitu skládky komunálních odpadů, kde bychom museli za uložení platit,“ zdůvodnil místostarosta Tomáš Válek existenci úložiště na Polském vrchu v lese nedaleko silnice do Hostišova.


Radnice po rozvíření ekologického problému, že navezená zemina ukrývá kromě jiného betony, štěrky, obrubníky, kusy asfaltu, škváru, cihly a azbestové trubky z přestavby votické školky, nahnala na Polský vrch partu pracovníků a techniků, kteří podle místostarosty naplnili nevhodným materiálem  pět nákladních aut, které nepořádek odvezly na řádnou skládku i k recyklaci. „Jen uložení nás stálo dvacet tisíc korun,“ postěžoval si Tomáš Válek s tím, že se nevhodný materiál na zavážku dostal nedbalostí smluvního dopravce dodavatele stavby. „Od firmy dostal pokyny, co kam odvézt,“ vysvětlil místostarosta s dovětkem, že nepořádek pochází hlavně z výkopů kanalizace, kde mohl být v zemi delší dobu.


Votická radnice měla od konce dubna tři týdny čas na zjednání nápravy. Mezitím na Polský vrch dorazila i kontrola z krajského úřadu, jejíž závěry dosud nejsou k dispozici, a v úterý 19. dubna přijedou do Votic pracovníci Inspekce životního prostředí ČR. Přímo do uvedené lokality se v pátek neohlášeně vypravil i Benešovský deník.

Na konci cesty uzavřené závorou, od níž má klíče radnice, jsou v bývalém lomu desítky či spíše stovky kubických metrů navážky, jež na první pohled vypadá neškodně. Ovšem úvodní dojem se po pár metrech obchůzky rozplynul. Odřezek elektrického kabelu, zrezivělý železný pás, zbytek pravděpodobně geotextilie, kus plechu, hadr, část plastové lahve od motorového či hydraulického oleje, nádobka od značkovacího spreje používaného stavbaři pro malůvky na zemi či vozovce, rozlomená plastová trubka, zabetonovaná trubka i armatury a volně pohozený plast.
To vše na skládce viditelné při běžné pochůzce. Co je skryté pod povrchem, není zřejmé.


„Už je to tam uklizené,“ tvrdila starostka Jana Kocurová v pátek dopoledne, pár minut před 10. hodinou, než v kanceláři osobně obdržela dva „exponáty“ nalezené v 9.30 na Polském vrchu. Kus plastu a zrezivělý drát se zbytky betonu.
„Byla jsme se tam podívat ve středu. Nic takového jsem tam neviděla,“ argumentovala představitelka Votic. „Já tam byl v úterý. To tam nebylo,“ podpořil kolegyni místostarosta Tomáš Válek.¨Po shlédnutí obsahu redakčního fotoaparátu zmizel místostarosta ve své kanceláři, kde měl další jednání.

Jana Kocurová uvedla, že hned, jak jí pracovní povinnosti dovolí, osobně na Polském vrchu nálezy Deníku prověří. V pátek v poledne, dvě hodiny po oznámení, votická starostka telefonicky potvrdila, že úklid skládky byl nedostatečný. „Situace na místě je taková, jak jste upozornil. Hned v pondělí zjednáme nápravu,“ přislíbila Jana Kocurová.

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů