Pátek, 19. dubna 2024

Mít vlastní skládku je solí nad zlato

Mít vlastní skládku je solí nad zlato

Český Krumlov - Deset milionů korun bude stát právě probíhající rozšíření českokrumlovské skládky tuhého komunálního odpadu Pinskrův Dvůr.

Rozšíření je prakticky nevyhnutelné. Ve chvíli, kdy se její kapacity před dvěma lety naplnily až po okraj, byl Český Krumlov odkázaný na odvoz odpadu na Lověšickou skládku. Jenomže její nový majitel ceny zvedl. Pokud město nechtělo platit více, muselo začít vozit odpad až do Borovan a současně oprášit letitý projekt, na rozšíření svého odložiště odpadu.

A staví se za vlastní. Protože na takovou akci prakticky neexistují žádné dotace, ze kterých by se jinak dala uhradit, rozhodlo vedení města, že stavbu zafinancuje z peněz, které se vyberou ze zvýšené daně z nemovitosti.

„Stavba by měla být hotová v září,“ uvedl včera Lumír Luštický, vedoucí českokrumlovského odboru investic. V ten samý měsíc by se teoreticky měla skládka pustit opět do ostrého provozu.

„V současné době už jsme položili bentonitové rohože, geotextilie, těsnící vrstva i kontrolní elektrolytický systém,“ uvedl včera v rámci kontrolního dne Jiří Vojta, výrobní ředitel dodavatelské firmy.

Případnému prosakování skládkové vody do okolní krajiny zabrání právě speciální folie a bentonit. „To je materiál, který při styku s vodou nabobtná a vytvoří tak těsnící systém,“ doplnil projektant Petr Kohoutek.

Skládka leží v údolí podél takzvaného Drahoslavického potoka, který několik desítek metrů pod ní ústí do Vltavy. Současně s rozšířením se tak muselo zapracovat i na protipovodňových opatřeních, která by zvládla ve výjimečném případě extrémní příval velké vody a nebezpečí proniknutí potoka do prostor skládky.

Obavy ze zdražení svozu městského komunálního odpadu lidé zatím mít teoreticky nemusí. Má to ovšem své ale. Občané sice mohou, nebo musí, doposud ze zákona platit za odpady maximálně pět set korun ročně a vše ostatní nad touto cenou hradí města či obce. A to je právě to ale. Nepřímo se vše ostatní nad tuto sumu platí vlastně také z peněz daňových poplatníků, například pokrácením některých jiných výdajů.

Zajímavou spojitost je možné najít mezi rozšiřováním skládky a současným bagrováním Vltavy v rámci protipovodňových opatření v centru Českého Krumlova. Vytěžené kamení a sedliny se postupem doby použití pro další práce na skládce. „Je to podmíněno tím, že laboratorní výsledky rozboru sedimentů musí vyjít tak, aby byla splněna vyhláška o limitech pro zeminy vhodných a použitích pro skládkování,“ uvádí vedoucí investičního oddělení Lumír Luštický.

Zatím je schopen Český Krumlov pro tyto účely uskladnit 15 tisíc kubíků zeminy a kamení. Ty se posléze použijí za zpevnění tras nebo snad i případnou etapu rekultivace.

Té se skládka tak, jako tak, stejně nevyhne. Podle posledních legislativních nařízení to má být k poslednímu prosinci 2001. „To je samozřejmě datum poplatné době svého vzniku. Poznáme, jaký režim skládkování tu poběží a pak také podle toho, pro jaké další kroky se rozhodnou radní,“ dodává Luštický. Další etapu rozšíření skládky v Pinskrově dvoře by mělo vedení města projednávat nejspíše v červnu.

„Máme zpracovanou takzvanou rizikovou analýzu, podle jejího výsledku by se žádná rizika v souvislosti s dalším rozšířením neměla vyskytovat,“ doplňuje Luštický s tím, že předpokládaná doba dalšího skládkování po této první etapě rozšíření je zhruba čtyři až pět let. Na tuto dobu má tedy Český Krumlov s odvozem komunálního odpadu teoreticky vystaráno.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů