Úterý, 16. dubna 2024

Amrozek: Závazek snížit komunální odpad na skládkách zřejmě nesplníme

Amrozek: Závazek snížit komunální odpad na skládkách zřejmě nesplníme

Kvůli mnoha připomínkám samospráv a blížícím se předčasným volbám letos ministerstvo životního prostředí (MŽP) přípravu novely zákona o odpadech zastavilo.
Česko tak proto s největší pravděpodobností nesplní závazek k EU snížit v roce 2010 množství komunálního odpadu ukládaného na skládky na 75 procent ve srovnání s rokem 1995. "Tento limit pravděpodobně nesplníme a budeme to muset vysvětlovat," uvedla na veletrhu vedoucí odboru odpadů na MŽP Zděňka Bubeníková.

Podle předsedy sněmovního výboru pro životní prostředí Libora Ambrozka by do přípravy novely zákona o odpadech měly být více vtaženy obce, města a kraje, na které bude mít nová legislativa největší dopad. "Tento zákon má poměrně tristní osud. Loni byl po několika stovkách zásadních připomínek z resortu i odborné veřejnosti z připomínkového řízení stažen. Čekal jsem, že se z toho ministerstvo poučí, ale ta verze, kterou předložilo letos na jaře, vyvolala opět snad tisícovku připomínek. To znamená, že i kdyby tady nebyla nová vláda, tak norma by celé měsíce procházela diskusí a myslím si, že je možná dobře, že se teď její projednávání nedokončí," dodal Ambrozek.

Do příprav novely by podle něj měly mnohem více než doposud mluvit Svaz měst a obcí a Asociace krajů. Obcím se nelíbí především návrh na změnu poplatků za svoz komunálního odpadu. Nyní je maximální cena 500 korun za rok. V roce 2007 bylo na tuzemské skládky uloženo 83 procent komunálního odpadu v objemu 2,5 milionu tun. Na jednoho obyvatele tak připadalo 250 kilogramů skládkovaného odpadu za rok. Podíl skládkovaného komunálního odpadu přitom v minulých letech rostl, v roce 2003 to bylo 72 procent. Podle odborníků hrozí to, že Česko nesplní ani limity pro další období. Do roku 2013 by množství ukládaných odpadů na skládku mělo klesnout na polovinu a v roce 2020 na 25 procent základu roku 1995.

Novela také obcím nařizovala povinnost lépe zpracovávat biologicky rozložitelný komunální odpad. Podle návrhu zákona má být klíčem ke snížení množství odpadu právě recyklace biologicky rozložitelné složky odpadu, tedy především zbytků z kuchyně v městské zástavbě nebo odpadů ze zahrad v případě rodinných domků. Bioodpad tvoří až polovinu komunálního odpadu. "To se dotkne stovek obcí, které na to dosud nejsou připraveny. Střety přetrvávají také v otázce energetického využití odpadů," dodal Ambrozek.

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů