Pátek, 29. března 2024

ÚOHS zrušil zakázku Liberce na sanaci skládky za desítky milionů

ÚOHS zrušil zakázku Liberce na sanaci skládky za desítky milionů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil veřejnou zakázku města Liberec na sanaci skládky Zlaté návrší v předpokládané hodnotě 70 milionů korun bez DPH. Důvodem byly pochybení při výběru firmy. ÚOHS také zakázal městu uzavřít smlouvu s vítězem tendru, kterým byla se společnou nabídkou trojice firem Nisainvest, Syner a Integra Liberec. Vyplývá to z informací ÚOHS a serveru Aktuálně.cz.
Město se podle ÚOHS proti verdiktu úřadu neodvolalo. Rozhodnutí antimonopolního úřadu tak již nabylo právní moci. ÚOHS také přikázal Liberci zaplatit 30 000 korun jako náklady řízení. Podle Aktuálně.cz magistrát tvrdí, že postupoval podle zákona a nikoho nezvýhodnil.

Liberecký magistrát a výběrová komise podle ÚOHS chybovali při hodnocení nabídek uchazečů. Mimo jiné přihlíželi k tomu, zda nabídka zájemce o zakázku obsahovala přímo název dodávaného produktu nebo jeho výrobce. V zadávací dokumentaci tento požadavek ale uveden jako nezbytný nebyl. Požadavkem na konkrétní výrobek či firmu tak mohl magistrát zvýhodnit vítěze.

Podle serveru Aktuálně.cz propojení magistrátu v Liberci a společnosti Syner dlouhodobě kritizuje jak místní opozice, tak protikorupční organizace.

Z protokolů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) například vyplynulo, že firma při přípravě nedávného světového šampionátu v lyžování získala ze státních dotací bezmála půl miliardy korun. Firma figurovala nejen jako dodavatel jedné z celkově nejdražších staveb - rekonstrukce kolejí - ale zároveň působila jako koordinátor akcí, na kterých se sama podílela.

ÚOHS v březnu prověřil 74 veřejných zakázek souvisejících s přípravou mistrovství. Kontrola navázala na předchozí zjištění NKÚ. Podle závěrů NKÚ byly při přípravě šampionátu prohospodařeny desítky milionů. Také ministerstvo školství již dříve přiznalo, že při financování příprav MS v minulosti chybovalo.

Antimonopolní úřad zatím zkoumání těchto zakázek podle Filipa Vrány z tiskového oddělení ÚOHS neukončil. Nerozhodl tak dosud, zda zahájí správní řízení, v němž by mohla padnout i pokuta, anebo ne. Konkrétní výsledek kontrol by mohl ÚOHS zveřejnit zhruba za měsíc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů