Pátek, 19. dubna 2024

V Libereckém kraji třídí odpad nejlépe v Jablonci a Albrechticích

V Libereckém kraji třídí odpad nejlépe v Jablonci a Albrechticích

Liberec - V Libereckém kraji třídí nejlépe odpad v Jablonci nad Nisou a v Albrechticích v Jizerských horách, díky tomu zvítězily v krajské soutěži Zlatá popelnice 2008. Tyto obce se na čelních místech v třídění odpadu umisťují pravidelně. Skokanem roku se staly Radčice na Jablonecku. Malá obec začala třídit před dvěma lety na nátlak obyvatel. V prvním roce vytřídil každý ze 160 občanů v průměru jen 200 gramů papíru, skla a plastů, loni už to bylo 16 kilogramů na osobu.

Soutěž Zlatá popelnice se v Libereckém kraji uskutečnila už popáté. Od loňského roku je rozdělena do dvou kategorií. Zvlášť se hodnotí města a zvlášť obce. Tři nejlepší v každé kategorii získaly vedle poháru také herní prvky pro dětská hřiště vyrobená s využitím recyklovaného materiálu v hodnotě od 25.000 do 60.000 korun. "Klíčové pro rozhodování komise není jen množství vytříděného odpadu, ale také další služby," řekl předseda poroty Martin Lochovský ze společnosti EKO-KOM.

Vítězný Jablonec nad Nisou se loni umístil na druhém místě. Město se 45.000 obyvateli je v kraji průkopníkem v třídění do pytlů. Na každého ze svých obyvatel loni vytřídilo více než 38 kilogramů odpadu. Třeba v Dubé nebo Jablonci nad Jizerou sice vytřídili víc, porota ale oceňuje především propracovaný systém, který v Jablonci funguje. "Pomáhá hlavně systém, kdy občané neplatí paušální poplatek za odpad, ale za popelnice. Pokud třídí, stojí je odvoz odpadu méně," řekl jablonecký místostarosta Otakar Kypta.

Rekordmanem v třídění jsou Albrechtice v Jizerských horách, které se pravidelně umisťují na čelních místech. Loni na každého ze 340 obyvatel vytřídili bezmála 100 kilogramů. Albrechtice jsou ale rekreačním střediskem a zejména v zimě se počet obyvatel obce zvyšuje i více než desetinásobně. "To se ve výtěžnosti odpadu odráží," poznamenal Lochovský. Velkou zásluhu na dobrém výsledku má ale také tamní škola.

V Libereckém třídí odpady 214 z celkového počtu 215 měst a obcí. I díky tomu se loni v Libereckém kraji vytřídilo na každého obyvatele 40,4 kilogramu papíru, skla a plastů, což bylo o čtyři procenta více než před rokem. Od roku 2004 vzrostl objem vytříděného odpadu více než dvojnásobně. "V rámci České republiky jsme na čtvrtém místě," řekl Lochovský. K většímu zájmu o třídění přispívá podle něj masivní informační kampaň i stále dostupnější kontejnery, kterých bylo na konci loňského roku k dispozici kolem 6730.

Zlatá popelnice 2008 v Libereckém kraji - umístění města a obce:

pořadí
 název města/obce
 počet obyvatel
 počet tříděných komodit
 výtěžnost tříděného odpadu v kg/osobu
 
města
        
1
 Jablonec nad Nisou
 45.000
 6
 38,01
 
2
 Cvikov
 4500
 5
 37,39
 
3
 Železný Brod
 6500
 5
 32,73
 
 

obce
        
1
 Albrechtice v Jizerských horách
 340
 5
 99,84
 
2
 Paseky nad Jizerou
 250
 5
 77,69
 
3
 Bedřichov
 290
 5
 85,62
 

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů