Středa, 24. dubna 2024

Nový Jičín snižuje produkci bioodpadu ve městě nákupem kompostérů pro zahrádkáře

Nový Jičín snižuje produkci bioodpadu ve městě nákupem kompostérů pro zahrádkáře

K unikátnímu projektu v Moravskoslezském kraji se po roční přestávce opět vrací Nový Jičín. Občanům poskytuje za nízkou cenu kompostéry, aby tak snížil množství kontejnerů s bioodpadem.

"Loni jsme využívali zdarma kontejnery společnosti Asonpo, která potřebovala kompost na rekultivaci skládky. Jenže z původně dvaceti kontejnerů jich bylo nakonec 120 a ještě to nestačilo. Tolik kompostu už společnost na skládku nepotřebovala a nám se tím pádem svoz bioodpadu začal prodražovat," vysvětlil místostarosta Vladimír Bárta (ODS), proč se Nový Jičín vrátil k praxi z předchozích dvou let.

V letech 2006 a 2007 město opakovaně nakoupilo pro drobné zahrádkáře kompostéry, do kterých bylo možné ukládat posekanou trávu i další biologický odpad. Kompostéry nejen snižují množství vyváženého bioodpadu, ale navíc umožňují vlastní výrobu pro zahrádky cenného kompostu, který by jinak museli zahrádkáři draze kupovat.

Nový Jičín proto letos opět nakoupil stovku kompostérů, jejichž cena se běžně pohybuje kolem tisíce korun. Občanům, kteří jsou majiteli zahrádek nebo mají nějaké pozemky v nájmu, je město prodává po 300 korunách. Vedení radnice věří, že se tak podaří zastavit nárůst produkce bioodpadu. Ročně město za jeho likvidaci zaplatí 600 až 700 tisíc korun. Občané ho vyprodukují kolem 162 tun za rok, město, zejména pří úpravě zelených ploch, dokonce 600 tun ročně.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů