Pátek, 29. března 2024

V Itálii možná zruší popeláře, o odpadky se postarají roboti

V Itálii možná zruší popeláře, o odpadky se postarají roboti

Popelnice a různé další kontejnery na odpadky se zřejmě na italských ulicích brzy stanou minulostí. V italském městě Paccioli představili malého zeleného úklidového robota, kterému říkají Dustcard. Byl vymyšlen a sestrojen tak, aby mohl čistit ulice města Peccioli v Toskánsku.

V současné době robota testuje v Itálii skupinka robotů-expertů na úklid a pracuje se na jejich dalším vývoji. Dustcarda vytvořili inženýři na univerzitě Santa Anna v Pise, kteří jsou součástí evropského projektu DustBot, jenž začal už v roce 2006. Projekt se komplexně zabývá odpadem ve městech a jeho recyklací a také úklidem městských ulic.

Robot, který je sestrojen pro úklid, se pohybuje po dvou kolečkách velmi tiše a pracuje poháněný motorem na baterii. Navíc je samotný Dustcard recyklovatelný, tedy ekologicky šetrný.

Odpad sbírá i třídí sám

Obyvatelé města s robotem komunikují pomocí mobilního telefonu. Robot volajícího požádá o identifikační číslo a také se zeptá o jaký typ odpadu jde. Potom otevře nádobu na odpad a roztřídí jej.

Centrální monitorovací systém pak kontroluje všechny úkoly a posílá aktualizované informace k přečtení i uživatelům.

Dustcard je prý ale zatím jen prototyp. Omezený je i jeho pohyb. Neumí chodit třeba po schodišti nebo jezdit. Konstruktéři říkají, že nyní další vývoj robota závisí také na tom, jaký o něj bude zájem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů