Pátek, 19. dubna 2024

Radnice v Chotíkově vrátila návrh na referendum ke spalovně. Jsou v něm chyby

Radnice v Chotíkově vrátila návrh na referendum ke spalovně. Jsou v něm chyby

Radnice v Chotíkově vrátila přípravnému výboru návrh na konání místního referenda ke stavbě spalovny, kterou plánuje postavit na území obce a současně tamní skládky Plzeňská teplárenská. Podle starosty v něm shledala chyby, například podpisy lidí, kteří nemají v obci trvalé bydliště. Nesprávně uvedena jsou prý i některá data narození. Přípravný výbor proto znovu začne obcházet lidi, seznamy překontroluje a do pátku předloží radnici opravený návrh.

Pod návrh na vyhlášení referenda se v uplynulých měsících podepsala asi polovina z 800 obyvatel Chotíkova. Chtějí se vyjádřit k návrhu Plzeňské teplárenské. Firma navrhuje postavit na území obce, kde už stojí skládka, zařízení na spalování odpadu.

"Zástupcům jsme řekli, co je v návrhu chybně. Jedná se o formální chyby, kdy jsou například v seznamu napsáni občané, kteří tam nepatří. Vyskytly se také nějaké duplicity a například i chyby v datech narození," řekl dnes starosta Chotíkova Vítězslav Blažek. Právní zástupkyně přípravného výboru Nadja Hrušovská uvedla, že výbor překontroluje podpisové listiny a znovu lidi obejde. "Někteří například napsali jen ročník narození, ne celé datum. Podepsali se zřejmě i lidé, kteří nemají trvalé bydliště v Chotíkově," uvedla. V pátek výbor návrh podá znovu. Bude-li v pořádku, musí radnice stanovit datum plebiscitu.

Současně jsou zastaveny kroky k realizaci projektu. Do doby konání referenda by neměli zastupitelé rozhodovat ve věcech, kterých se otázky referenda týkají. Už v červnu přitom měla radnice dát Plzeňské teplárenské závazný souhlas, zda s ní do projektu půjde.
Plzeňská teplárenská si nechala vypracovat studii, jak nejlépe dál využít skládku v Chotíkově. Její autoři doporučili teplárně zpracování termickým způsobem. Podle ředitele teplárny Tomáše Drápely v úvahu přichází tři technologie termického využití. Jako nejreálnější se jeví spalovna s roční kapacitou 60 až 100 tisíc tun odpadu, která by měla stát dvě až 2,5 miliardy korun.

Městská společnost chtěla v červnu získat závazný souhlas Chotíkova a Města Touškova, že do projektu půjdou s ní. Obcím, na jejichž území skládka leží, slibuje za vybudované zařízení roční benefity v desítkách milionů korun.

Eva Barborková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů