Čtvrtek, 28. března 2024

Hejtman: Od spalovny ustupujeme

Hejtman: Od spalovny ustupujeme
Pardubice - Po letech tahanic a odporu lidí vedení Pardubického kraje ustoupilo od plánovaného vybudování spalovny komunálního odpadu. Teď zbývá vyřešit, co s odpadky. Na tom se chce kraj dohodnout s magistráty Pardubic a Hradce Králové.
„Pardubický kraj nebude nyní vyvíjet žádnou aktivitu v tom, aby prosazoval, nebo dokonce připravoval vznik spaloven komunálního odpadu,“ řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Kraj je podle něj totiž neustále obviňován z protežování budování spaloven. „Budeme naopak dávat přednost prozkoumání zatíženosti skládek a jejich vlivu na životní prostředí. Nechceme už být spojováni s jakýmikoli spalovnami,“ uvedl Martínek.

Vedení kraje dokonce ruší akciovou společnost EVO, která se měla komunálním odpadem zabývat.
Téma spalovny je v kraji přetřásáno několik let. Původní záměr vybudovat spalovnu v Opatovicích nad Labem nedovolili politikům sami obyvatelé. Nesouhlas se spalovnou vyjádřili i lidé z Chvaletic nad Labem. Ve hře byla i možnost, že ji postaví elekrárenský gigant ČEZ, který ale ze stavby vycouval.
Po konci plánu na spalovnu komunálního odpadu je však stále ve hře i spalovna nebezpečného odpadu, kterou prosazuje firma AVE v Rybitví.

http://www.prelouc.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů