Úterý, 16. dubna 2024

Benátky chtějí kvůli častým požárům lépe zajistit skládku

Benátky chtějí kvůli častým požárům lépe zajistit skládku
 Benátky nad Jizerou chtějí co nejdříve zlepšit protipožární zabezpečení skládky komunálního odpadu firmy AVE. Ke skládce totiž jen v květnu vyjížděli hasiči třikrát, v jednom případě musel být kvůli hustému dýmu vyhlášen zákaz vycházení. Hasiči navíc při zásahu přišli na některé problémy, které jej komplikovaly, řekl dnes novinářům starosta Jaroslav Král.

"Jako jednu z prvních věcí musíme zajistit dostatečné vodní zdroje, které tam v květnu při těch třech zásazích nebyly," řekl starosta. Hasiči proto museli brát vodu z benátecké vodovodní sítě, což přineslo nejenom zdržení, ale také snížení tlaku v síti.

Společnost AVE navíc městu přislíbila, že zakoupí dalších 15 kamer, které budou skládku monitorovat. "Měla by tam být snad i nějaká termovize, jež by měla snáze odhalit ohnisko požáru," podotkl starosta. Posílena bude také kontrola nad tím, co všechno je na skládku naváženo. "Občas se tam dostanou věci, které tam prostě nemají co dělat," řekl Král.

Vedení města kvůli častým požárům na skládce svolalo v pátek krizový štáb města, kam dorazili i zástupci společnosti AVE. "Bylo rozhodnuto, že město musí mít v případě požáru přímé spojení s velitelem hasičů. Koupíme proto zřejmě vysílačku, abychom byli na stejné frekvenci. Spojení mobilním telefonem totiž kvůli hluku při požáru není ideální," řekl starosta. Vedení města budou v případě problémů ihned informovat i pracovníci AVE.

Na skládce v Benátkách hořelo v uplynulých týdnech 1. května, 25. května a pak hned 26. května. Podle zástupců společnosti AVE je komunální odpad obecně nejrizikovějším materiálem ukládaným na skládky. Jde o materiál, který je i po uložení, zhutnění a překrytí značně nekompaktní a rizikovou hmotou obsahující větší množství vzduchových kaveren, které mohou způsobit neviditelné vnitřní prohořívání a tím i opětovný výskyt možného ložiska požáru.

Vedení Benátek podle starosty ví i o požárech na okolních skládkách. "Víme, že zvlášť v teplém počasí to nejsou nijak výjimečné jevy. Musíme však minimalizovat případné dopady na okolí," dodal Král.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů