Čtvrtek, 25. dubna 2024

Semily dokáží vytřídit osm druhů odpadu

Semily dokáží vytřídit osm druhů odpadu

Semily - V bývalém okresním městě se nově třídí již osm druhů odpadu. Mezi obligátní papír, směsné plasty, PET lahve, tetrapaky, bílé a barevné sklo a textil nedávno přibyl bioodpad a také kovy.

Semily se tak stávají městem s nejvyšším počtem vytříděných komodit na severu Čech. Ne nadarmo tedy putovala loni Zlatá popelnice za třetí místo v třídění odpadu právě do Semil.

Bioodpad, který se v Semilech dosud třídil na zkoušku, hodlá radnice sbírat od lidí i nadále. Osvědčilo se to. Lidé mají možnost nosit trávu, listí nebo větve do hnědých kontejnerů, které jsou umístěny na sídlištích v Řekách a Pod Černým mostem. Podle semilského starosty Jana Farského budou speciálními nádobami osazena i další místa a město navíc zapůjčí asi 50 kompostérů – jakýchsi alternativ hnědých popelnic - semilským domácnostem. Bioodpad vozí pro město Semily firma SAS do kompostárny ve Staré Pace.

Chtějí kompostárnu

Jakmile dojde ke stavbě kompostárny v Semilech, o níž se uvažuje v lokalitě lomu Slap u krajské komunikace směrem na Železný Brod, dojde k dalšímu rozšíření této mezi lidmi hojně využívané služby.

Bioodpad se likviduje mnohem lépe než směsný odpad. Zatím za něj ale musíme platit. Proto podáváme žádost o dotaci na stavbu vlastní kompostárny,“ upřesnil starosta Farský. Dvě stě tisíc korun již získalo město od Libereckého kraje, další peníze chce získat z operačního programu životní prostředí.
„V tuto chvíli neuvažujeme, že bychom začali třídit ještě nějakou další komoditu. Budeme se snažit systém sběru a třídění odpadu zefektivnit a zlevnit. V dalším ročníku soutěže Zlatá popelnice jsme jistě horkými favority,“ podotkl Farský.

39 kilo na hlavu

Podle informací ze semilské radnice je podíl vytříděného odpadu na jednoho občana v Semilech celých 39 kilogramů ročně. To o více než šest kilogramů přesahuje průměr Libereckého kraje. V rámci kraje jsou Semily také v první desítce co do výtěžnosti sesbíraného odpadu.

Za odvoz komunálního odpadu platí každý jedinec s trvalým bydlištěm ve městě paušální částku 500 korun ročně, ani ta však nepokryje skutečné náklady na likvidaci odpadů. Radnice za každého občana ještě přibližně 80 korun doplácí z městského rozpočtu.

Úplně nejlépe v Libereckém kraji však svůj odpad třídí obec Paseky nad Jizerou, která se loni umístila na špici soutěže Zlatá popelnice. Boj o Zlatou popelnici letos nevzdává ani předloňský vítěz Turnov.

Místní radnice nově nabídne domácnostem s pěti a více členy zdarma malý ruční lis na PET lahve. Jednoduchý stroj, který se dá uchytit na zeď, dokáže zmenšit objem plastové lahve od limonády až na pětinu.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů