Čtvrtek, 28. března 2024

Nová linka si s nebezpečným odpadem poradí

Nová linka si s nebezpečným odpadem poradí

Lodín - Dvojnásobné množství nebezpečného odpadu, tedy až 24 tisíc tun ročně, bude moci zpracovat solidifikační linka lodínské skládky. Umožňuje to nedávno dokončená modernizace této linky.

Původní zařízení by podle provozovatele už nestačilo zpracovat nebezpečný odpad, který do Lodína míří v rostoucím množství. Zvýšení kapacity přitom nebylo bez celkové rekonstrukce technicky možné.

„Díky finanční investici ve výši 10 milionů korun vzniklo zařízení, které má dostatečnou roční kapacitu přijímaných nebezpečných odpadů, jejichž množství se v poslední době v regionu neustále zvyšuje,“ vysvětlila tisková mluvčí společnosti A.S.A. v České republice Alexandra Kostřicová.

Technologie solidifikace zpevňuje kašovité nebo pevné odpady, přičemž pojivem bývají různé materiály, které s odpadem chemicky reagují. Jako aktivní pojivo je využíváno vápno doplněné dalšími přísadami, například popílkem a cementem.

„Vlivem chemicko–fyzikální vazby vytvořené mezi solidifikačními činidly a škodlivými polutanty v odpadu dojde ke snížení výluhu škodlivin, a tím ke snížení jedné z nebezpečných vlastností odpadu. Následně je solidifikát využíván jako technologický materiál v procesu skládkování odpadů,“ uvedla mluvčí Alexandra Kostřicová.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů