Pátek, 19. dubna 2024

Ve valašskobystřické škole používají unikátní lis na PET

Ve valašskobystřické škole používají unikátní lis na PET

VALAŠSKÁ BYSTŘICE – V Základní škole ve Valašské Bystřici jako první v České republice začali  používat lis na PET lahve. Vyrobila ho firma KLZ, která sídlí v této malebné obci na Valašsku a rozhodla se zkušebně otestovat  moderní recyklační technologii ve školském zařízení. 

Zatímco v České republice je lis na PET lahve popelkou (používají ho ještě v rožnovské firmě Myonic, na ruzyňském letišti v Praze, na třídící lince sběrných dvorů v Kopřivnici a v Rybníku u České Třebové), v západní Evropě se tento výrobek, který má valašskobystřická firma KLZ  patentován, skvěle ujal. Například jen ve Švýcarsku je jich nainstalováno přes dvě stě. České recyklační lisy mají zelenou zejména u velkých obchodních center MIGROS a Aldi. „Díky našim výrobkům obchodní firmy ušetří náklady na skladovací prostory, pracovní síly a také přepravu,“ zdůrazňuje  jednatel firmy KLZ Petr Kaluža. „Dnes už je samozřejmostí, že když společnost Aldi Schweiz  připravuje otevření nové filiálky, automaticky do projektu již  zakomponuje i lisy na PET lahve,“ dodává Petr Kaluža. V současné době KLZ Valašská Bystřice testuje své výrobky rovněž  v Anglii a Latinské Americe, kde by měly být mimo jiné použity i jako mobilní zařízení pro sběr PET lahví na rekreačních plážích u Karibského moře.

Lis na PET lahve v Základní škole ve Valašské Bystřici. Slisované petky padají přímo do velkého sběrného 760litrového igelitového pytle, který je umístěn na europaletě v drátěném koši. Jakmile pojme 40 až 50 kg petek,  pomoci  paletového vozíku je převezen k další recyklaci.

Bližší informace médiím rádi poskytnou:

Radek Halačka, místostarosta Obecního úřadu ve Valašské Bystřici, tel.571 759 714

Jaromír Konečný, ředitel Základní školy ve Valašské Bystřici, tel.571 646 415

Petr Kaluža, jednatel firmy KLZ Valašská Bystřice, tel.602 753 552

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů