Pátek, 19. dubna 2024

Inspekce řeší staré ekologické zátěže

Inspekce řeší staré ekologické zátěže

Benešovsko - Likvidace nebezpečných odpadů a ropných látek z hvězdonické šroubárny v lomu u Vranovské Lhoty není jedinou kauzou.

Bývalý lom u Vranovské Lhoty se sanace dočká už letos. Ekologickou zátěž představují nebezpečné odpady ze strojní výroby z nedalekých Hvězdonic.
„V šedesátých a sedmdesátých letech minulého století vyvážel tehdejší státní podnik Šroubárny Hvězdonice nebezpečné odpady z výroby do lomu u Vranovské Lhoty. Byly sem odvážené především odpady s obsahem nebezpečných kovů a ropných látek,“ připomněl Jan Svoboda z Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP, pod nějž spadá Praha a Středočeský kraj, nedávnou historii a praktiky socialistických továren.

V blízkosti lomu prochází štolový přivaděč pitné vody ze Želivky pro Prahu.
Znečištění zemin, podzemních vod a ohrožení přivaděče pitné vody prokázaly znalecké posudky. „Vzhledem k tomu, že státní podnik zanikl bez právního nástupce, neexistoval subjekt, kterému by inspekce a vodoprávní úřad mohly uložit opatření k odstranění staré ekologické zátěže,“ objasnil ředitel středočeských inspektorů.

Řešení problému spočívalo v zajištění peněz, z nichž by se odbagrování a likvidace nežádoucích látek zaplatila. „Oddělení ochrany vod našeho inspektorátu podpořila svým stanoviskem přidělení financí z havarijního fondu, které kraj přislíbil,“ doplnil Jan Svoboda. Je reálné, že v letošním roce alespoň část nepořádku a jedů z lomu zmizí.

Z dalších případů na Benešovsku připomněl ředitel oblastního inspektorátu navážení zeminy odbagrované z železniční tratě při stavbě koridoru v Zaječicích, za něž dostal benešovský občan pokutu 25 tisíc korun, a obdobné navážení odpadní zeminy v Mrači i Poříčí nad Sázavou. Nyní řeší lom u Opřetic.

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů