Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Královéhradeckém kraji vznikne osm zařízení pro recyklaci elektrospotřebičů

V Královéhradeckém kraji vznikne osm zařízení pro recyklaci elektrospotřebičů

Nezisková společnost ASEKOL, která organizuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení, letos ve spolupráci s Královéhradeckým krajem na sběrných dvorech v regionu rozmístí osm E-domků, tedy přístřeší pro sběr vysloužilých elektrozařízení.

ASEKOL letos na sběrné dvory na území kraje rozmístí osm E-domků: pět velkých do měst a tři malé do obcí. Velké E-domky poputují do Hradce Králové (Říční ulice), Trutnova, Náchoda, Vrchlabí a Týniště nad Orlicí na Rychnovsku, zatímco malé do Sadové na Královéhradecku, Bezděkova nad Metují na Náchodsku a Smiřic na Královéhradecku. Velký E-domek stojí zhruba 70 tisíc korun, malý 50 tisíc. Náklady ve výši půl milionu korun uhradí ASEKOL.

E-domek pomůže ve sběrných dvorech vyřešit dva zásadní problémy. Poskytne elektrozařízením ochranu před nepříznivým počasím a také krádežemi. Mnohá elektrozařízení totiž obsahují drahé kovy jako zlato, stříbro, platinu či měď, které se mohou v představách některých nenechavců stát předmětem obchodu. Obě skutečnosti mají za následek devalvaci elektrozařízení, v případě nepříznivého počasí navíc hrozí i únik nebezpečných látek do půdy či ovzduší. „Takto znehodnocená elektrozařízení ztrácí na hodnotě a ohrožují životní prostředí. Poškozená či nekompletní elektrozařízení se v podstatě nedají recyklovat. Jestliže běžně je zpracovatel schopen zajistit využití 80 procent hmotnosti, pak v takových případech se z elektrozařízení stává bezcenný odpad,“ uvedl Petr Zezula ze společnosti ASEKOL.

E-domek je uzamykatelný ocelový přístřešek pro ukládání vyřazených elektrozařízení, opatřený dozadu zkosenou střechou a posuvnými dvoudílnými vraty. Velký typ je pět metrů dlouhý, 3,6 metru široký a 2,5 metru vysoký. Malý je o metr kratší a užší. Celkem se do něj vejde 45 (respektive 26) krychlových metrů elektrozařízení, což je například 180 (respektive 104) televizí s úhlopříčkou 72 centimetrů. E-domek je vyroben z ocelového rámu a je zakryt pozinkovaným profilovaným plechem. Ke vstupu slouží dvoudílná uzamykatelná vrata.

Kromě E-domků ASEKOL podporuje projekt Čistá obec, čisté město, čistý kraj. „ASEKOL už letos do projektu Čistá obec, čisté město, čistý kraj investoval 90 tisíc korun pro tři obce, které nejlépe třídí námi sbírané druhy elektroodpadu,“ upřesnil Zezula.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů