Sobota, 20. dubna 2024

Skládka v Životicích přijímá po povodních pětinásobek odpadu

Skládka v Životicích přijímá po povodních pětinásobek odpadu
Pracovníci skládky v Životicích u Nového Jičína, na níž je nyní svážena většina povodňového odpadu z Novojičínska, v těchto dnech zpracovávají zhruba pětkrát více odpadů než v běžném režimu. Zatímco standardně je na skládku dovezeno denně 250 až 300 tun odpadu, nyní je to zhruba 1200, přičemž 1000 tun tvoří povodňový odpad, řekl dnes ČTK Přemysl Hajník, ředitel společnosti ASOMPO, která je provozovatelem skládky.

Podle Hajníka bylo zatím na skládku navezeno zhruba 4500 tun povodňového odpadu a celkové množství tohoto odpadu, které bude muset skládka pojmout, lze odhadnou na 10 000 až 15 000 tun. Ročně je přitom na skládku přivezeno přibližně 70 000 až 80 000 tun odpadu. "To znamená, že by nám tady přišla zhruba jedna pětina toho, co skládkujeme za rok," uvedl Hajník. Vyčerpání kapacity skládky tak povodně zkrátí o několik měsíců.

Povodňový odpad se na skládce nějak netřídí. Nejvíce je objemného odpadu jako je nábytek, stromy nebo kuchyňské linky. Běžně tento objemný odpad tvoří zhruba desetinu. "Dneska je to přesně opačně," uvedl Hajník.

Podle místostarosty Nového Jičína Milana Šturma pracovníci skládky nestíhali obrovské množství povodňového odpadu vykládat a urovnávat. Nový Jičín i další obce proto zřídily meziskládky. "Malá auta jezdí s odpadem na meziskládku, kterou jsme vybudovali na louce nad technickými službami, kde letos hodláme vybudovat separační dvůr, takže pozemek stejně bude sloužit podobnému účelu," vysvětlil Šturm. Odpad se pak na meziskládce překládá do větších automobilů a převáží na skládku.

Místostarosta dodal, že jen z Nového Jičína bylo dosud na skládku vyvezeno přibližně 850 tun povodňového odpadu. "Je to jenom část odpadu, velká část stále ještě leží u nás. Předpokládám, že jenom z Nového Jičína a místních částí bude povodňového odpadu 1500 tun," uvedl Šturm.

Nejen Novému Jičínu, ale i dalším městům, pro něž skládka slouží, tak vzrostou předpokládané finanční náklady vyhrazené na ukládání odpadů. Podle Šturma se ceny za likvidaci liší dle typu odpadu. V průměru by se však cena za jednu tunu odpadu mohla pohybovat mezi 1600 až 1700 korunami. Za předpokladu, že by Nový Jičín skutečně vyvezl na skládku 1500 tun odpadu, navýšily by se mu náklady o více než 2,5 milionu korun.

"V současné době existuje jakási ústní dohoda, že tyto náklady na likvidaci povodňových odpadů by měl uhradit kraj. Písemně to ale nemáme," uvedl Šturm.


Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů