Čtvrtek, 28. března 2024

Po Rock for People zůstalo šedesát tun odpadků

Po Rock for People zůstalo šedesát tun odpadků

Hradec Králové - Návrat lidí z Rock for People v Hradci Králové se podle policie obešel bez komplikací v dopravě. Někteří řidiči ale doplatili na zbytkový alkohol.

Jenom haldy odpadků a část techniky zbyly v úterý na letišti ve Věkoších po patnáctém ročníku festivalu Rock for People.

„Počítám, že tady po lidech zbylo padesát až šedesát tun odpadu, tak jako vždycky. Letos jsme s úklidem o dva dny napřed, ve středu večer už tady nebude nic. Je to díky technice, ale také kvůli tomu, že fungoval výkup kelímků a navíc hodně lidí třídilo odpad,“ uvedl provozovatel Festivalparku Radek Maliník.

Návštěvníci měli možnost třídit odpad hned na třiceti místech v celém areálu. Pořadatelé festivalu slíbili, že jejich počet pro příští rok zvýší.

„Za čtyři dny se nasbíral veliký kontejner plastů, polovina největšího kontejneru papíru a zhruba čtyři metry krychlové hliníku, hlavně plechovek,“ řekl za pořadatele Rock for People Jiří Hlinka.

Na nedostatek práce si v úterý nemohli stěžovat ani policisté, kteří kromě zajištění plynulého provozu při odjezdu návštěvníků festivalu testovali řidiče na alkohol.

„Při odjezdu jsme přistihli šest lidí s alkoholem v krvi. Nikdo z nich ale neměl nad jednu promile, proto šlo pouze o přestupky,“ uvedla mluvčí policie Anna Pešavová.

Odjezd stovek aut z letiště nezpůsobil podle policie žádné vážnější dopravní problémy.

„Sobotní kolona na hradecké dálnici D11 byla způsobená především tím, že začínají prázdniny. To máte tak, když je dálnice ukončená silnicí třetí třídy, tak se může stát ledacos. Dnes ale žádné potíže nebyly,“ řekl v úterý dopravní specialista hradecké policie Stanislav Blažek.

V nadcházejících dnech se kromě přestupkové komise magistrátu budou festivalem zabývat také hradečtí hygienici, kteří při Rock for People monitorovali hluk na několika místech v okolních obcích. V minulosti už pořadatele pokutovali.

„Výsledky měření budou zřejmě koncem příštího týdne,“ uvedla mluvčí KHS Veronika Krejčí.

Zatímco z Hradce strážníci zaznamenali minimum stížností, v Předměřicích nad Labem se lidé bouřili.

„Bohužel byl opět nepříznivý vítr. Ale domnívám se, že hluk nebyl nijak enormní. Jednu akci za rok podle mne unese každý. Zatím o žádných opatřeních v podobě dalšího protihlukového valu neuvažujeme,“ dodal provozovatel Festivalparku v Hradci Radek Maliník.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů