Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za odpady dluží ve Valašském Meziříčí každý sedmý obyvatel

Za odpady dluží ve Valašském Meziříčí každý sedmý obyvatel

Téměř dva miliony korun dluží obyvatelé Valašského Meziříčí radnici na poplatcích za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Dlužník je každý sedmý obyvatel.

Městský úřad přesto eviduje nyní 4070 dlužníků. Termín zaplacení přitom vypršel už 30. června.

"Stabilních dlužníků, kteří zásadně neplatí, je okolo čtyř stovek," uvedla referentka meziříčské radnice Marie Pavelková. Radnice vůči dlouhodobým neplatičům uplatňuje sankce, které už v několika případech vyústily v exekuci, tedy ve srážku ze mzdy, bankovního účtu, důchodu, sociálních nebo nemocenských dávek či stipendia.

"Letošním dlužníkům dáváme poslední šanci," sdělil vedoucí finančního odboru Zdeněk Studeník. "Pokud nezaplatí do konce srpna, začneme jim rozesílat platební výměry navýšené o 200 korun."

Poplatek za odpady činí ve Valašském Meziříčí 490 korun za osobu. Současná sazba platí od roku 2006. Od poplatku jsou osvobozeni lidé umístění v léčebně dlouhodobě nemocných, psychiatrické léčebně, ve výkonu trestu odnětí svobody, dlouhodobě pobývající v zahraničí, nezvěstné osoby a děti mladší jednoho roku. Početnější rodiny platí nejvýše za tři děti, každé další je od poplatku osvobozeno. Poloviční slevu mohou uplatnit studenti, kteří studují mimo město.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů