Pátek, 19. dubna 2024

Návštěva papeže: Slatina se bojí aut a odpadků

Návštěva papeže: Slatina se bojí aut a odpadků

Brno - Zářijová návštěva papeže Benedikta XVI. v Brně vzbuzuje u Brňanů nejen radostná očekávání, ale i obavy. Vedení městské části Slatina, kde mají podle policie svá auta zaparkovat tisíce návštěvníků tuřanské mše, má strach z dopravních zácp i znečištění v podobě plastových kelímků a sáčků

Po zkušenosti s minulými masovými akcemi, které do Tuřan a Slatiny přivedly tisícovky lidí, má vedení Slatiny vrásky na čele. „Podle policie mají automobilisté parkovat na hlavních tazích ve Slatině. Ze zkušenosti s leteckými dny CIAF vím, že podobné akce zanechávají spoustu odpadků, hlavně sáčků a plastových kelímků. Jejich odklizení pro městkou část představuje nemalé výdaje,“ strachuje se slatinský starosta Jiří Navrátil.

Další starost působí vedení Slatiny uzavření části dálnice D1, která Slatinou prochází. Právě tam mají parkovat autobusy, které do Brna přivezou poutníky z celé země i ze zahraničí. Nedostatek parkovacích míst dokonce na minulých akcích přiměl některé řidiče zaparkovat na soukromých zahradách a pozemcích. „Pokud bude částečně zavřená dálnice, auta z ní budou sjíždět do Slatiny. Lidé si navíc třeba o přehlídkách CIAF stěžovali, že jim na jejich neoplocených zahradách parkují cizí auta,“ zdůvodnil svoje obavy Navrátil.

Přesto je rád, že papež do Brna přijede. „Jako křesťan papežskou návštěvu v Brně vítám. Výrazně posílí prestiž Brna a navíc všichni vlastníci si své zanedbané pozemky vyčistí a zatřihnou trávníky,“ pochvaluje si Navrátil.

Parkoviště na D1

Jeho obavy o parkování návštěvníků na nepovolených místech zmírňuje Karel Pospíšil z brněnského operačního policejního střediska. „Jedna varianta opravdu počítá s parkováním autobusů na úseku dálnice D1. Osobní auta by měla ale parkovat na ploše letištních opravárenských závodů a starého tuřanského letiště,“ oznámil Pospíšil.

Podle Pospíšila budou vyznačené parkovací místa kapacitně dostačující. „Naše priorita je, aby auta jezdila na místa, která policie vyznačí. Kapacitně bychom nápor návštěvníků měli zvládnout,“ uklidňuje Pospíšil.

Přesto přiznává, že v minulých letech přehlídky CIAF se i policie potýkala se stížnostmi ze strany slatinských obyvatel. „Stěžovali si hlavně na to, že návštěvníci parkovali v sídlišti. Tento problém jsme ale v dalších letech vyřešili,“ tvrdí Pospíšil.

Brněnský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů