Sobota, 20. dubna 2024

JAK SE DĚLÁ FESTIVALOVÁ EKOLOGIE

JAK SE DĚLÁ FESTIVALOVÁ EKOLOGIE
Začátky mohou být někdy těžké. Přestože organizátoři festivalu Rock for People zavedli v rámci celého areálu třídění odpadu a v praxi tak ukázali Třídící linka (foto F.K. Grulich) "jak se dělá ekologie", pohled z třídící linky může být zcela odlišný.

Hradec Králové - Organizátoři hradeckého megafestu nastoupili cestu "zeleného festivalu" a rozhodli se nahradit klasické plasty z ropy - bioplasty z kukuřičného cukru a škrobu. Ke spolupráci přizvali hradeckou firmu Bioplaneta.

Jak celá akce probíhala, na to jsme se zeptali Jana Rakovského jednatele firmy Bioplaneta a člověka zodpovědného za dotřídění bioplastu, zásobování stánkařů a komunikaci s organizátory.

"Organizátorům jsme nabídli nejen výrobky z bioplastu, ale také náš ECR systému, díky kterému jsou bioplastové obaly zálohovány a v naších stáncích zpět vykupovány. Jedná se o systém oceněný druhým místem v soutěži Cena zdraví a bezpečného životního prostředí za rok 2008- pořádanou Bussines leaders forem. Cenu jsme obdrželi za loňský Open air festival Trutnov a Pecku, kde se nám takto podařilo snížit množství odpadu o několik desítek procent.

Organizátoři se rozhodli, že otestují svůj vlastní systém. Přestože byla jejich třídící linka skvěle mediálně propagována, nemyslím si, že by byly její výsledky oslnivé.

"Jsme zvyklí, že na těchto velkých akcí nejsme zrovna populární mezi stánkaři kvůli vyšším nákladům, které pro ně představujeme, ale když je všechno správně vysvětleno a stánkaři jsou s cenami a povinností používat bioplastové obaly seznámení s dostatečným předstihem, mohou si vše započítat do cen a připravit se.

Bohužel, co se komunikace mezi stánkaři a námi týče, byl Rock for People z mého úhlu pohledu velice špatně připraven. Nejenže stánkaři neznali náš ceník, velká část z nich ani nevěděla, že bude muset používat naše obaly a to vyvolalo velké množství zbytečných konfliktů.

Třídicí linka byl opravdu geniální systém : 30 sběrných míst po třech nádobách na plast, hliník, papír a zcela překvapivě chyběla nádoba na bioplast, postupně svážených na třídící linku, kde se osm lidí snažilo odpad dotřídit.

Tady se celkem přesně ukázalo, kolik stánkařů skutečně používalo bioplasty. Moc jich nebylo. Třídící linka (foto F.K. Grulich) Při dotříďování je nutno vzít v úvahu, že bioplast je od normálního plastu téměř k nerozeznání a stačí jediná vidlička z normálního plastu a celá várka bioodpadu je směsným odpadem. Jinými slovy : veškeré předchozí úsilí bylo marné."

Váš ECR systém je úspěšnější?

"Z akcí kde jsme uplatnili náš ECR systém jsme zvyklí na úspěšnost výběru bioplastového odpadu mezi 50-60 %, na menších akcích kolem 80%.

Zatím nemáme přesné údaje ale podle našich zkušeností odhadujeme úspěšnost výběru bioplastů na Rock for People 2009 mezi 10-20%, což je hodně hluboko pod naším průměrem.

Rád bych se ještě zmínil o úloze kontrolora stánkařů. Každý stánkař měl povinnost naše obaly používat - dokonce pod pokutou pět tisíc korun. Podle mých informací žádná pokuta udělena nebyla. Zároveň měl na starosti celou komunikaci mezi stánkaři a námi a ta byla absolutně nulová. Měl také vlastní catering se zhruba 10stánky, proto jsme mu již par měsíců před festivalem zaslali ceník a nástin celého našeho systému. Bohužel, evidentně se rozhodl, že tyto informace ostatním stánkařům nepředá."

A hodnocení vaší účasti na této akci?

"Naše zkušenosti s "ekologizací" festivalů jsou značné a naše výsledky a ocenění o tom vypovídají. Po celou dobu festivalu jsem ale měl pocit, že můžeme za všechny problémy a komplikace spojené s ekologii na festivalu.

Vážíme si možnosti spolupráce a snažili jsme se udělat maximum pro hladký průběh festivalu. Nejsem si ale úplně jistý jestli se nám to povedlo.

Opravdu nechci kritizovat organizátory nebo festival, naopak - celý můj tým byl festivalem, atmosférou a skupinami nadšený. Dotříďováním odpadu už méně, ale zvládli i to s přehledem - až na pár drobných komplikací.

Osobně festival moc pozitivně hodnotit nemohu. Za celou dobu trvání festivalu jsem se seznámil pouze se dvěma -z asi 80ti stánkařů- kteří mi nenadávali.

Rádi budeme spolupracovat i v příštích letech. Ale mnohem raději za předpokladu, že průběh sběru odpadu nebude připomínat letošní festival."

Doufejme, že se pro příští léta podaří lépe komunikovat mezi všemi zúčastněnými. Děkujeme za rozhovor.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů