Čtvrtek, 28. března 2024

Na Frýdlantsku padají pokuty za nelegální odpad

Na Frýdlantsku padají pokuty za nelegální odpad

Frýdlantsko - Na třech místech na Frýdlantsku stále leží tisíce tun nelegálně dovezeného odpadu z Německa. Skládky v Dolní Řasnici a v Černousích dokonce vyhořely. Všechny případy už vyšetřuje inspekce životního prostředí. Zatím poslední pokuta teď padla v Černousích. Majitel má zaplatit 150 tisíc korun a do konce roku prohořelý odpad odvézt. Jinak se sankce může vyšplhat až na milion.

Letos v únoru bylo v Černousích dva a půl tisíce tun obnošeného textilu a obuvi v plamenech. Hasiči bojovali s ohněm tři dny. Obyvatele okolních obcí obtěžoval štiplavý dým. Majitel odpadu porušil zákon, když haldy skladoval tam, kde neměl, jak tvrdí inspektoři životního prostředí. Přestože mohly firmu Nisa Recycling potrestat až padesátimilionovou pokutou, zvolili částku daleko nižší, 150 tisíc korun.

Zároveň ale musí odpad do konce roku zmizet. Jen likvidace prohořelého textilu přijde firmu na více než milion. Danuše Hráská z oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Liberec upozornila, že pokud odpad nezmizí, mohou vysoké pokuty ještě přijít. Majitel firmy Nisa Recycling se odmítl vyjádřit. Komunikuje ale se starostou Josefem Konkusem, který podle svých slov věří, že odpad do konce roku skutečně zmizí.

Skládky nelegálně dovezeného odpadu trápí Frýdlantsko od roku 2005. Neznámý žhář zapálil před dvěma roky také haldy německého odpadu v Dolní Řasnici. Sedm a půl tisíce tun nelegálně dovezeného odpadu z Německa stojí také v nedaleké Bulovce. I tam se lidé obávají, že haldy někdo zapálí.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů