Pátek, 29. března 2024

Z chorvatské skládky stoupá toxický dým. Turisté prchají z kempů

Z chorvatské skládky stoupá toxický dým. Turisté prchají z kempů
BIOGRAD NA MORU - Turisté houfně opouštějí autokempy v oblíbených chorvatských letoviscích Biograd, Pakoštane a u Vranského jezera. Nedalekou skládku komunálního odpadu v Baštijunu totiž zachvátil požár. Informoval o tom server tn.cz.

Skládka začala hořet již v pondělí odpoledne a podle prvních výsledků vyšetřování se jedná o úmyslný požár. Ačkoliv dvacítka hasičů za pomoci hasících letadel dostala plameny pod kontrolu, ze skládky stále stoupá nebezpečný dusivý dým.

"Situace je katastrofální, zejména ve středu ráno byl ten dým výjimečně hustý.Turisté houfně odjíždějí. Je jasné, že vinu za to nese správce skládky, který nedělal to, co má," prohlásila podle tn.cz ředitelka Turistického družstva Pakoštane Danijela Vulinová.

"Je to jako časovaná nálož. Musí se to okamžitě zlikvidovat, hoří tam tisíce tun odpadků a plastů. Vzduch je plný kouře s jedovatými dioxiny. Nedá se ani vyjít ven, nedá se tu dýchat," stěžoval si Ratko Krstinič z Biogradu.

Skládka bude pravděpodobně dohořívat do konce týdne.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů